9.2. CARTELE DE SUNET


      Cartelele de sunet (hardware-ul de sunet) pot fi împărţite în două categorii:
        • în prima categorie, numită low-end, intră PC-ul cu difuzorul intern plus electronica aferentă, precum şi primele generaţii de soundblaster-e (cu eşantionare la frecvenţa de 11,025 kHz şi rezoluţie pe 8 biţi);
        • în cea de-a doua categorie, high-end, intră cartelele de sunet specializate, cum sunt cele moderne, produse de firme specializate.
      Un alt criteriu de clasificare al cartelelor de sunet este cel care ţine cont de modalitatea de sinteză a sunetului: FM, wavetable, substractivă (sau analogică), cu ghiduri de undă (sau prin modelarea fizică a instrumentelor), MIDI, cu modulaţie de fază, cu reţele neurale, sinteză software, aditivă etc.
      O schemă bloc pentru o cartelă de sunet cu sinteză FM este reprezentată în figura 9.1. Schema fiind foarte clară, nu mai necesită explicaţii.


Fig. 9.1. Schema bloc a unei cartele de sunet cu sinteză FM.

O schemă bloc pentru o cartelă de sunet cu sinteză wavetable este reprezentată în figura 9.2.


Fig. 9.2. Schema bloc a unei cartele de sunet cu sinteză wavetable.

      Componenta unui sistem de calcul care se ocupă cu prelucrarea semnalelor audio se numeşte interfaţă audio (placă de sunet, sound card sau soundblaster). Arhitectura acestui dispozitiv (vezi figura 9.3) se compune din următoarele elemente:


Fig. 9.3. Schema de principiu a unui soundblaster.

      •mixerul analogic – este format din multiplexoare analogice, amplificatoare/atenuatoare programabile şi sumatoare analogice. Acceptă ca intrări semnalele de la convertoarele digital-analogice (CDA) din codec, conectorul CD-in, intrarea de microfon, intrarea line-in, intrarea pentru PC-speaker şi semnalul generat de blocul de sinteză FM. Permite controlarea proporţiei în care fiecare sursă de semnal participă la semnalul de ieşire rezultat. De asemenea, permite selectarea sursei de intrare care va fi eşantionată şi reţinută de placa de sunet.
      • audio codecul – conţine convertoarele digital-analogice (CDA) şi analog-digitale (CAD) ale plăcii de sunet. Este direct conectat la mixer (prin semnale analogice) şi la liniile digitale ale plăcii. Realizează transformarea numeric-analogică a informaţiei de pe placă.
      • generatorul FM şi tabela cu forme de undă – sunt facilităţile de generare de sunet (sinteza audio). Sinteza sunetului va fi discutată detaliat în paragraful 9.3.
      • intrarea/ieşirea – pentru joystick (jocuri) sau MIDI. O cartelă audio profesionistă, pe lângă rezoluţie pe 16, 32 sau 64 biţi şi eşantionare la 44,1 kHz, este necesar să mai aibă un procesor DSP, care să preia cea mai mare parte din sarcina procesorului sistemului gazdă.
      De asemenea, este necesar un soft de înregistrare, editare, mixare şi prelucrare a fişierelor de sunet, un conector MIDI, un secvenţiator MIDI cu implementarea standardului MIDI (vezi paragraful 9.3.5) şi o intrare de CD-ROM.