5.8. POINTING STICK (TRACKPOINT)
Un dispozitiv de pointing este o componentă hardware (în special, o interfaţă om-maşină), care permite unui utilizator de a lucra spaţial (continuu şi multidimensional) cu date pe un calculator. Sistemul CAD şi aplicaţiile grafice (GUI � Graphic User Interfaces) permit utilizatorului să controleze şi să gestioneze date folosind gesturi fizice: point, click, drag � prin mişcarea mouse-ului pe suprafaţă şi activând butoane de mouse. Mişcarea la dispozitivele de pointing reprezintă ecouri pe ecran ale mişcării mouse-ului (cursor) şi ale schimbării vizuale.
Un pointing stick este un dispozitiv de pointare (pointer) în formă de beţişor. Pointer-ele de tip mai vechi sunt lungi, destul de flexibile şi realizate din material rezistent, folosite pentru a indica locuri pe hartă, cuvinte pe tablă etc. în săli de curs.
Pointing stick-ul (licenţiat de IBM ca trackpoint) sau nubbet, cum mai este cunoscut, este un dispozitiv de pointare pentru laptopuri, care a fost inventat de cercetătorul Ted Seker. Mai poate fi observat pe diferite tipuri recente de mouse, în culorile roşu sau albastru. Pointing stick-ul este un beţişor de diferite culori. Pe o tastatură Qwerty, beţişorul se află între tastele G, H şi B (vezi figura 5.25), iar butoanele de mouse sunt plasate sub bara de spaţiu. Pointing stick-ul poate fi folosit prin simplă manevrare (ca un joystick). Viteza cursorului depinde de forţa de apăsare. Trackpoint III şi Trackpoint IV au o tehnologie numită inerţie negativă, care produce viteză de reacţie când dispozitivele sunt accelerate sau decelerate. Alunecarea este o problemă pentru pointing stick-uri, fiind necesară recalibrarea frecventă. Oricum, acesta se recalibrează automat când recunoaşte alunecarea uşoară a stick-ului.
  Ca răspuns la apariţia trackpoint-ului, firma Alps Electric a realizat dispozitivul de indicare numit glidepoint. Acesta este construit dintr-o suprafaţă plată, care sesizează poziţia degetului prin intermediul capacităţii corpului, similar butoanelor capacitive din dotarea ascensoarelor. în loc să fie plasat între taste, dispozitivul este instalat în partea de jos a barei de spaţiu şi detectează presiunea cu care degetele apasă pe suprafaţa. Traductoarele de presiune aflate sub această suprafaţă convertesc mişcarea degetelor în mişcarea cursorului pe ecran.