Precedentul Cuprins

      5.11. EYE TRACKING

      Eye tracking este un dispozitiv care foloseşte tehnica cognitiv-psihologică şi interacţiunea om-maşină (Human-Computer Interaction, HCI). O cameră video focalizată pe unul sau pe ambii ochi înregistrează mişcarea privitorului. Cele mai moderne dispozitive de eye tracking folosesc contrastul pentru a localiza centrul pupilei şi lucrează în infraroşu pentru a crea o reflexie corneană.

     Există două tipuri generale de eye tracking: Bright pupil şi Dark pupil (vezi figura 5.30). Diferenţa dintre cele două tipuri este locaţia sursei de lumină. Dacă iluminarea este coaxială, traseul retroreflector creat de lumina reflectată de retină produce o pupilă strălucitoare ca un ochi roşu (vezi figura 5.30), iar dacă lumina nu este setată corect, pupila devine închisă. Bright pupil tracking creează un contrast iris/pupilă, permiţând o mai bună urmărire cu orice pigment al irisului. Astfel, se reduc interferenţele cauzate de clipiri şi alte inconveniente. Ochiul poate fi localizat atât în întuneric, cât şi în lumină exterioară puternică.

     Dispozitivele eye tracking variază foarte mult, unele dintre acestea fiind montate pe cap, altele având nevoie însă de o poziţie stabilă a capului (de exemplu, cu bărbia rezemată). Tehnica de eye tracking este folosită în aplicaţii precum studii cognitive, cercetare medicală, factori umani, web design, simulare de vehicule, antrenamente, filme etc.

Precedentul Cuprins