Program de monitorizare cu ultrasunete

 

1. Obiectivul lucrarii

 

Aceasta lucrare isi propune sa realizeze o aplicatie tomografica de monitorizare a pacientului folosind metode (ne)invazive de studiu a imaginilor medicale tridimensionale cu ajutorul tehnologiei ultrasunetelor.

 

2. Introducere teoretica

 

Tomografia este tehnica de evidentiere a leziunilor mascate de tesuturi sanatoase si care, din acest motiv, sunt invizibile prin radiografie obisnuita.

Unele exemple de aplicatii ale tomografiei sunt urmatoarele:

 

·        studiul capului – se poate face diferenta intre materia alba si cea cenusie, o buna definire a interfetei os-creier, o clara prezentare a regiunii fosei posterioare;

·        studiul corpului – asigura inalta calitate a imaginii in toate ariile corpului, in special detectia leziunilor ficatului si mezenteriilor vasculare;

·        studiul coloanei vertebrale – ofera imagini ale radacinilor nervoase;

·        studii asupra trunchiului (pieptului) – s-a permis vizualizarea tesutului pulmonar si, in particular, eventualele mici calcifieri;

·        studii de detalii fine – se pot delimita chiar si cele mai mici structuri din urechea interna.

 

Recent cu ajutorul tomografelor se pot face urmatoarele tipuri de scanari:

 

·        radiografii axiale ale ariilor  studiate, pana la scanarea planelor axiale;

·        scanari axiale – operatorul are posibilitatea de a alege diferite grosimi ale planului axial sau poate efectua chiar biopsii.

 

Tomograful conventional - este o tehnica speciala de raze X care inlatura formele unor structuri suprapuse pentru a arata mult mai clar principalele structuri care trebuie examinate. Tubul de raze X si filmul sunt conectate printr-o tija care se roteste in jurul unui punct de sprijin. Suprafata punctului de sprijin este numita plan focal si imaginile de pe aceasta suprafata vor fi in focarul filmului. Obiectele aflate deasupra si dedesubtul planului focal sunt estompate. Aceasta tehnica este folosita in radiografie si, in particular, este folositoare atunci cand se doreste focalizarea unui tesut la o distanta anume in organism.

 

3. Descrierea evolutiei programului si desfasurarea lucrarii

 

3.1. Ultrasunete 3D

 

Pentru a afla mai multe informatii despre ultrasunete 3D se apeleaza cu ajutorul butonului stang al mouse-lui fereastra GENERAL INFORMATION, pentru vizualizarea imaginilor tridimensionale ale vasculaturii rinichilor – fereastra 3D IMAGE OF KIDNEY VASCULATURE si pentru  a vizualiza imaginile digitale 3DI – fereastra DIGITAL 3DI IMAGE.

 

3.1.1. Informatii generale

 

·        ATL 3D CPA ii permite utilizatorului sa creeze cateva imagini tridimensionale rotative in mai putin de un minut.

·        3D CPA permite lucratorului accesul la o imagine rotativa tridimensionala a intregului corp in analiza. Aceasta este o reprezentara mai realista si mai naturala a datelor diagnostice, care permite utilizatorului sa observe vasele in adancime si arata modul lor de interconectare.

 

3.1.2. Sonografia de inalta tehnicitate

 

Reprezentarea sonografica a avut o dezvoltare considerabila in ultimul timp, devenind o tehnologie raspandita pe scara larga. Accesul tehnicii de calcul a extins posibilitatile de achizitionare, afisare si stocare a datelor volumetrice. Interesul vis-a-vis de reprezentarea sonografica a crescut, iar programele de cercetare si activitatea comerciala a cunoscut o dezvoltare rapida. Acest interes este evidentiat de numarul prezentarilor stiintifice al articolelor publicate, al traficului pe Internet si al expozitiilor comerciale. Reprezentarea sonografica va fi in curand o parte curenta a diagnosticarii si intretinerilor pacientilor.

Sonografia bidimensionala in timp real a adus contributii importante in analiza pacientilor, dar sunt cazuri cand este mai dificil sa se obtina o imagine tridimensionala a anatomiei pacientului. Cazurile mai complexe creeaza probleme si specialistilor in a intelege anatomic 3D bazandu-se pe imagini bidimensionale.

Sonografia clasica prezinta imensul avantaj de a nu afecta organismul pacientului pe termen lung. Desi ele sunt tehnici invazive, pot fi folosite un timp mai indelungat cu un anumit pacient, deoarece nu prezinta efecte de tip cumulativ (cum ar fi doza de radiatie absorbita in cazul examenelor si tratamentului cu radiatii de inalta energie – X, gama) caracteristice altor metode.

Insa prezinta si niste dezavantaje, principalul fiind acela ca nu se pot obtine imagini clare la adancime mare. Aceasta se intampla deoarece coeficientul de atenuare a ultrasunetelor este aproximativ liniar crescator cu frecventa incepand de la 1 MHz. Aceasta face, de exemplu, ca frecventele mai mari de 3,5 MHz sa nu poata fi folosite pentru investigatii transcutaneice ale organelor abdominale si pelviene la adulti.

Integrarea imaginii obtinute asupra unor zone ale pacientului cu reprezentarea sonografica pot permite o vizualizare mai buna in aceste situatii si stabilirea unui diagnostic mai corect. Reprezentarea sonografica are si un rol important in asigurarea pacientilor.

    

3.1.3. Metode volumetrice

 

In general, sistemele de reprezentare sonografica folosesc un traductor unidimensional a carui pozitie este monitorizata de un senzor. Datele de pozitionare sunt obtinute folosindu-se o varietate de mecanisme de translatie sau rotatie si un senzor de pozitie care poate fi electromagnetic, acustic sau optic.

Imaginile si datele de pozitionare sunt inmagazinate intr-un computer pe timpul colectarii de date pentru fazele ulterioare necesare creari unui set de date. Dupa ce volumul este construit, se folosesc algoritmi specializati pentru a mari imaginea, pentru a analiza si a vizualiza. Timpul necesar acestui proces poate fi de la cateva secunde la cateva minute.

Volumul de date stocat depinde de datele colectiei si de numarul de imagini luate. Timpul de studiu poate sa influenteze necesarul de stocat. De exemplu o scanare statica a fetei fetusului  poate necesita doar 5 sec de date cu 10 cadre/sec, in timp ce o examinare cardiaca necesita intre 30 si 45 sec de date la 30 cadre/sec. Colectarea de date color necesita spatiu si procesare-implementare.

Indiferent de tehnica folosita, datele volumetrice se obtin prin colectarea unei serii de imagini bidimensionale si prin plasarea fiecarei imagini la locul ei in volum. Sistemele care colecteaza fiecare imagine folosind un pas mecanic al traductorului de fapt copiaza imaginile bidimensionale pentru a crea volumul, pe cand sistemele care folosesc o tehnica aleatoare de colectare trebuie sa inregistreze fiecare sectiune din volum cu ajutorul unor calcule trigonometrice.

In cazul studiului circulatiei intracraniene, colectarea se face din ambele parti ale capului prin fereastra temporala si sunt combinate folosind datele senzorului de pozitie pentru a defini volume.

Sistemele de reprezentare sonografica care integreaza traductorul  volumetric si sistemul de pozitionare cu reprezentatorul sonografic au acces direct la datele prezentate in crearea imaginii bidimensionale. Incorporarea datelor permite masurarea distantelor, a suprafetelor si a volumelor. Sistemele care adauga sesizarea pozitiei la sistemele comerciale existente necesita un proces de calibrare mai complex la setarea initiala pentru a obtine date de calitate. Sistemele care colecteaza date color trebuie sa proiecteze atat date color cat si date alb-negru pe volum sau sa separe datele color de datele alb-negru, in functie de scopul diagnosticului si al vizualizarii.

Prezentarea dinamicii cardiace sau a fluxului sanguin necesita o metoda pentru  a sincroniza datele cu momentele de timp in ciclul cardiac. In general, datele cardiace sunt obtinute folosind semnalul ECG provenit de la electrodul de pe pacient pentru a furniza un semnal pentru colectarea datelor. Fie se obtine o imagine la un moment dat in ciclul cardiac, fie semnalul este folosit pentru a separa toate imaginile colectate in partea necesara din ciclul cardiac. Sincronizarea imaginilor cu semnale fiziologice necesita loc mare de stocare a datelor, volum mare de analiza si de afisare.

Un avantaj al reprezentarii sonografice este acela ca citirea datelor poate fi facuta la consola dupa ce pacientul a parasit clinica. Experienta a aratat ca intelegerea si capacitatea de recunoastere a celui care studiaza sunt amplificate cand se reorienteaza datele volumetrice la o pozitie anatomica standard. De exemplu, inima este mai usor de evaluat orientand-o vertical cu marile artere in sus si cu ventriculele in jos, decat vizualizand-o lateral.

Datele volumelor sonografice pot furniza si informatii calitative referitoaree la marimea organelor si la volumul lor. In timp ce imaginile sonografice bidimensionale permit masurarea distantelor cu precizie, precum si masurarea limitata a circumferintei (volumului), sonografia volumetrica permite masurarea volumelor cu precizie.

Majoritatea masuratorilor volumetrice facute folosindu-se metode conventionale au o eroare de ± 5 % daca organele au forme regulate (de ex. sferice), insa au o eroare de cca ± 20 % la organele neregulate.

Studii recente au aratat ca distanta si volumul pot fi masurate cu o eroare de sub 5 % pentru organele regulate si neregulate folosind metode volumetrice sonografice.

 

3.1.4. Experienta clinica

 

Experienta clinica cu reprezentarea volumetrica sonografica a demonstrat ca exista posibilitati clare pentru aceasta tehnica sa modifice diagnosticul si intretinerea pacientilor. In timp ce impactul clinic final ramane inca necunoscut, rezultatele la zi sunt incurajatoare. Multe sisteme de organe principale au fost studiate cu ajutorul reprezentarii sonografice dintre care prostata, carotidele, structurile vasculare cerebrale, abdomenul, sanii, inima si fetusul.

Structurile curbe asemenea scheletului fetusului, inclusiv craniul, coloana vertebrala si extremitatile, pot fi studiate mai in detaliu cu ajutorul reprezentarii sonografice fata de sonografia bidimensionala. Reprezentarea volumetrica a structurilor de piele ale fetusului arata o anatomie mai completa a suprafetelor decat cu 2-DUS.

Investigarea aparatului circulator folosind culori a inclus studierea carotidei vaselor intracraniene, a placentei si a altor organe. Informatiile referitoare la circulatia sangelui pot fi extrase din semnalele pielii reprezentate volumetric. Functia inimii fetusului poate fi studiata la o serie de date volumetrice pe tot timpul ciclului cardiac si revazut ca o reprezentare dinamica din mai multe unghiuri fara a necesita un semnal electrocardiografic.

Tehnicile de reprezentare volumetrica sunt de asemenea folositoare in reprezentarile ginecologice, mai ales  pentru a putea obtine o imagine a uterului, ceea ce nu este posibil cu 2-DUS. Ultrasunetele 3D mai sunt folosite la evaluarea anatomiei uterului si la determinarea anomalitatilor congenitale.

 

3.2. Ultrasunete musculoskeletal

 

Cu ajutorul mouse-lui se apeleaza pe rand ferestrele: GENERAL INFORMATION, ULTRASOUND IMAGE PORTFOLIO, WRIST PROTOCOL GUIDE, SHOULDER PROTOCOL GUIDE.

 

Ultrasunetele musculoskeletal pot furniza rezolutii ale detaliilor de exceptie, precum si diferentierea tesuturilor. In special capetele de scanare CL 10-5 si L 10-5 permit utilizatorului sa vada detaliile mai clar decat inainte, de la constructia izotropica a tendonului si pana la subtilele anomalitati intratendoniene.

Ulrasunetele permit doctorilor sa obtina informatii despre tesuturile moi in miscare in timp real cu informarea pe loc a pacientului.

 

3.2.1. Delimitari anatomice in tehnica de reprezentare

 

In planul reprezentarii transversale artera are o delimitare mediana. Reprezentarea trebuie facuta cu capul scanner-ului intr-un plan perpendicular pe suprafata tendonului pentru a elimina efectul anizotropic.

Tunelul contine tendoanele flexor. In planul reprezentarii longitudinale nervul apare paralel cu tendoanele flexor digtorum.

 

·        Tehnica

Scanarea se face cel mai bine cu un cap liniar de mare rezolutie. Pacientul este examinat stand pe un scaun rotativ, examinatorul stand lateral fata de umarul cu probleme.

 

·        Tendonul bicepsului

Se examineaza tendonul proximal al bicepsului in plan transversal. Se studiaza panta sa eliminand luxarea sau dizlocarea.

 

·        Tendonul subscapuloris

Intorcandu-ne la planul transversal, se examineaza tendonul subscapuloris. Studierea trebuie facuta cu bratul in pozitie neutra si rotit exterior, atat in plan longitudinal cat si transversal.

 

·        Tendonul supraspivatus

Pentru a examina tendoanele ramase, bratul trebuie sa fie hiperextins si rotit in interior. Se misca capul scanner-ului deasupra tendonului supraspivatus si se noteaza anomalitati osoase ale conturului.

 

3.3. Reprezentarea in contrast si armonica

 

Se apeleaza cu ajutorul mouse-lui ferestrele: GENERAL INFORMATION, ULTRASOUND IMAGING PORTFOLIO.

 

3.3.1. Informatii generale

 

Campul de diagnosticare cu reprezentari cu ultrasunete este pe cale de a suferi modificari substantiale. Din cauza diferentelor de proprietati acustice dintre bulele cu gaz, sange si plasma care le inconjoara, ecranele ultrasunetelor pot fi crescute pana la 25 dB. Aceasta crestere extraordinara a intensitatii este rezultatul unei fericite coincidente: bulele suficient de mici pentru a patrunde in capilarele plamanilor rezoneaza in banda de ultrasunete de la 2 la 10 MHz folosita la reprezentarea diagnosticului.

Acest fenomen de rezonanta creste abilitatea de impartire cu pana la 3 ordine de magnitudine. Stabilitatea si persistenta devin probleme majore pentru microbulele mai mici de 10 mm. Bulele de aceste marimi rezista cu solutia doar intr-o perioada relativ scurta de timp. Agentii de generatia a 3-a, asemeni lui MRR-115, pot produce cresteri paraclinice. In consecinta, acesti agenti vor produce si cresteri Doppler foarte bune, mai ales in combinatie cu noile tehnici CAI.

 

3.3.2. Aplicatii tehnice

 

In scanarile Doppler suboptimale, o crestere a pietei in increderea diagnosticarii este fezabila dupa aplicarea contrastului.

La folosirea cresterii contrastului pe scala alb-negru se pot detecta scheme pe un organ, precum si diferente in zone normale si bolnave. Acestea sunt criterii suportate deja, folosite pe scara larga in CT si MRI.

Sunt posibile aplicatii complet noi si unice ale ultrasunetelor, cum ar fi detectarea presiunii la depozitare si a agentilor de livrare care sunt fie specifici organului, fie bolii.

Posibilitatea crearii contrastului pentru a accentua in mod special un tesut aparte, normal sau bolnav, are o semnificatie clinica deosebita. Ruptura bulei produce un val de presiune tranzitiv care rezulta intr-o schema mozaic colorata specific din tesuturile continand agentul respectiv. Acest efect a fost denumit emisia acustica indusa.

Tumorile ficatului care inlocuiesc celulele normale nu vor prezenta schema mozaic colorata si pot astfel sa fie identificate foarte usor chiar cand leziunea este de doar 3x4 mm. Este important sa se inteleaga ca schema de culoare a tensiunii acustice nu reprezinta interactiunea dintre agenti si unda de ultrasunete incidenta.

Reprezentarea armonica este o tehnica noua, care deschide posibilitatea masurarii perfuziilor de sange sau a circulatiei capilare – o problema importanta din punct de vedere clinic. Foloseste proprietatile nonlineare ale agentilor contrast de transmitere pe frecventa fundamentala a traductorului si receptionand pe cea armonica. Bula actioneaza ca oscilator armonic, astfel incat semnalele ecran accentuate prin contrast contin componente energetice semnificative cu armonici inalte, pe cand ecourile tesuturilor nu.

Imaginile 3D luate folosind CAI ar trebui sa poata arata vasele mici si sa permita o mai buna reprezentare a morfologiei vasculare. Aceasta poate avea o importanta clinica in reprezentarea tumorilor, dupa cum s-a aratat mai sus. Un alt mod de a imbunatati imaginile 3D este adaugarea contrastului.

 

3.4. Ultrasunete introoperative cu sistemul HDI 3000

 

Se apeleaza cu ajutorul mouse-lui ferestrele: GENERAL INFORMATION, ULTRASOUND IMAGE PORTFOLIO.

 

3.4.1. Informatii generale

 

Informatiile vitale parvenite la momentul procedurii au un impact pozitiv asupra rezultatului operatiei, atat din punct de vedere clinic, cat si economic.

Crearea acelor capete introoperative 3 Eutos unice si ergonomice, CL 10-5, CT 8-4 si LI 9-5 asigura diferentierea exceptionala a tesuturilor si rezolutia inalta a detaliilor sistemului HDI 3000, aflat la indemana chirurgilor in timpul procedurilor vasculare, pe ficat pe bila sau pancreas.

Chirurgii pot tot mai mult sa se bazeze pe ultrasunetele introoperative in a-i ajuta la  diagnosticare in timpul chirurgiei si pentru valori de precizie.

 

3.4.2. Ultrasonografia intraoperatorie (IONS)

 

Ultrasonografia intraoperatorie (IONS) este unul dintre cele mai dinamice aspecte ale reprezentarii diagnostice. In timp ce exista aplicatii suficiente ale IONS in neurochirurgie, chirurgie vasculara si in alte zone, majoritatea cererilor recente au venit din campul chirurgiei abdominale. Senzitivitatea detectarii leziunilor pe ficat este superioara oricaror alte forme de reprezentare. IONS va detecta intre 25 % si 35 % mai multe leziuni pe ficat decat reprezentarile conventionale preoperative, incluzand scanare CT imbunatatita prin contrast, MRI si ultrasunete transabdominale. Leziunile mici de 3-5 mm se vad de obicei intraoperativ, iar majoritatea leziunilor scapate la reprezentarile preoperatorii au mai putin de 1-2 cm.

Tehnici de reprezentare avansate asemenea portografiei arteriale (CTAP) au o sensibilitate mai ridicata pentru detectarea leziunilor, dar sunt totusi intre 5 % si 10 % mai slabe decat IONS.

Sensibilitatea CTAP este posibila cu costul unei specificitati scazute, mai ales in cazul leziunilor mai mici de 1 mm. Anomaliile de perfuzie pot duce la semnale false ale CTAP-ului. Rapoartele preliminare ale scanarilor CT sugereaza o sensibiliate crescuta la detectarea leziunilor pe ficat, dar oricum mai mica decat CTAT.

IONS ramane cea mai sensibila metoda de detectare a atomilor pe  ficat si, in timp ce unele leziuni pe ficat scapate la reprezentarile preoperatorii pot fi vazute sau palpate de catre chirurg, majoritatea leziunilor vizualizate cu ajutorul IONS nu sunt nici vizibile, nici palpabile.

S-a stabilit ca scoaterea neoplasmelor pe ficat prelungeste viata, iar majoritatea studiilor asupra metodelor alternativ-neurochirurgicale, cum ar fi chimoterapia, au avut un efect minim sau nul asupra pacientului.

In timp ce sondele standard cu ultrasunete pot fi folosite intraoperator, rezultatele optime necesita un design special al sondei. Fie sondele liniare, fie cele usor convexe pot fi folosite cu succes, iar frecventa optima este de 5 MHz. Aceasta furnizeaza o rezolutie spatiala suficienta pentru vizualizarea leziunilor mici de 3 pana la 5 mm si permite o penetrare de pana la 12 cm in parenchyma ficatului.

Aceasta permite scanarea ficatului de pe suprafata anteriora, ceea ce salveaza timp si furnizeaza o evaluare mai completa a ficatului.

Sondele IONS pot fi construite si intr-o configuratie laterala, cu zona de unde orientata perpendicular. Ideal, zona de reprezentare ar trebui sa fie de cel putin 3 cm in lungime pentru constructiile convexe si minim 4 cm in lungime pentru constructiile liniare. Aceasta permite reprezentarea eficienta a ficatului, scanand direct in jos catre margine. Sonda se muta apoi catre dreapta in functie de marimea zonei si se scaneaza din nou din varf catre baza cu campurile suprapunandu-se. In acest fel, intregul ficat se poate scana in 6 pana la 10 treceri, in functie de lungimea sondei.

O parte din aceasta se poate datora temerilor cu privire la ponderea timpului pe perioada studiului cu ultrasunte in camera de operare. S-a descoperit totusi ca informatiile sunt tot atat de importante pentru chirurgi, astfel incat acestia sunt mai mult decat dispusi sa ajute la maximizarea timpului radiologului.

IONS-ul este  important in marcarea granitelor adanci ale tumorii pentru a stabili marginile sanatoase ale inciziei.

IONS este de asemenea important in determinarea rezervei vasculare si a drenajului, inclusiv in definirea flexurilor arteriale hepatice aberante sau a drenajului venos care poate avea un impact considerabil asupra deciziei de a opera sau nu o tumoare. O artera hepatica dreapta sau stanga poate limita operatia datorita potentialelor probleme musculare.

IONS este de asemenea eficace in ghidarea interventiilor tehnice ca: aspirarea chisturilor sau a colectarilor de fluide, a abceselor, a tumorilor nepalpabile precum si ghidarea tehnicilor ablative focale.

Interventia cryochirurgicala asupra tumorilor primare si metastazice la ficat a fost o problema studiata special. In ultimii ani cryochirurgia prin ghidare cu ultrasunete a fost folosita pentru a trata pacientii cu cancer la ficat, primar sau metastazic, fie ca tratament primar pentru pacientii neoperabili din cauza localizarii tumorii si a lipsei ficatului de rezerva, fie in conjunctie cu operarea tumorii pe un loc si cryoperarea altor locuri bolnave. Ghidarea cu ultrasunete este esentiala pentru plasarea cu acuratete a sondelor si urmarirea operatiei.

IONS este folosit si in confirmarea naturii leziunilor mici observate la studiile preoperatorii. Zonele gaurilor locale sunt deseori mari si deformabile prin palpare in timpul IONS. Folosirea ultrasunetelor intraoperatorii in interventiile pe ficat este esentiala in toate centrele care efectueaza chirurgie la cancerul la ficat.

 

3.5. Prezentarea sanilor

 

Se apeleaza cu ajutorul mouse-lui ferestrele: ULTRASOUND IMAGE PORTFOLIO si BREAST PROTOCOL GUIDE

    

3.5.1. Informatii generale

 

Sistemul de ultrasunete Ultramark 9 cu HDI si cap de scanare tip L 10-5 este indicat ca ideal pentru monografie si examinare fizica in scopul furnizarii unui grad inalt de incredere in diferentierea leziunilor suspicioase benigne si maligne.

    

3.5.2. Informatiile de protocol ale sanilor

 

Ultrasunetele pe sani s-au folosit cu protocoale de examinare evoluand continuu, bazandu-se pe calitatea imaginilor curente ale echipamentelor.

Sonografia furnizeaza o imagine tomografica a sanului fara radiatie ionizata. Noile descoperiri in tehnologia digitala aduc beneficii in plus ca un complement folositor mamografiei si examinarii fizice in evaluarea bolilor de sani. Folosirea ultrasunetelor HDI in mamografie furnizeaza o incredere sporita in diferentierea leziunilor solide pentru a le determina pe acelea benigne, reducand nevoia bioxiei la multe leziuni nedeterminabile pe mamograme.

 

3.5.3. Anatomia sanilor

 

Sonografia sanilor necesita ca sonologul sau sonograful sa aiba o intelegere a anatomiei sanului. Prezentarea sonografica a sanului, compus din grasimi, tesut fibros si glandular, depinde mult de stratul hormonal al pacientului.

Pielea apare ca o zona luminata de-a lungul sanului. Grosimea normala este intre 2 si 3 mm. Grasimea subcutanata este intre piele si tesutul fibroglandular. Muschii pectorali se pot vedea doar sonografic si doar pe directia fibrelor. Ei apar deasupra coapselor si paralel cu pielea.

 

·        Tehnica

Examinarea sanului cu ultrasunete necesita o reprezentare prealabila a mamogramei, un bun examen fizic si un istoric al pacientului.

Dupa instalarea istoricului pacientului, a monogramelor si examenului fizic, examenul sanului poate incepe. Pacientul este scanat cu mana fie deasupra capului, fie pe sold cu cotul inspre inapoi. Aceasta face ca sanul sa se extinda de-a lungul muschiului pectoral. In functie de marimea sanului sunt necesare sau nu mai multe pozitii de scanare.

Sanul este scanat cu un cap de frecventa inalta (7 - 10 MHz). Se poate scana longitudinal sau transversal. Indiferent de metoda folosita, sanul trebuie examinat in cel putin doua planuri  ortogonale atunci cand este identificata o masa straina.

De asemenea, sanul trebuie etichetat doar in timpul scanarii. In timp ce cea mai frecventa metoda de etichetare este cea “cu fata la ceas”, altii prefera impartirea sanului in patru cadrane. Indiferent de metoda folosita, trebuie pastrata consistenta pentru a permite reproducerea in scanarile ulterioare, precum si controlul calitatii reprezentarilor.

Este important sa se acorde o atentie deosebita zonei sfarcului la scanare, putandu-se obtine o umbra.

 

3.5.4. Indicatii pentru ultrasunetele pe san

 

Ultrasunetele pe san sunt folosite ca suplinitor al examinarii mamografice si fizice. Momentul cel mai indicat pentru supunerea la un asemenea test este prezenta unei mase palpabile pe san.

Ultrasunetele ajuta la identificarea unei mase solide cistice. Ultrasunetele HDI ajuta la diferentierea si identificarea maselor solide, care sunt suspecte de a fi benigne si pentru care biopsia este optionala. Ghidarea de ultrasunete prin aspirare cu ace fine si biopsia este una din ultimele aplicatii a ultrasunetelor pe san. Progresul tehnologic recent permite atat pacientului cat si doctorului un management mai bun al sanului cu ajutorul ultrasunetelor ghidate  de ace.

 

Indicatii:

 

·        dupa o monograma, acolo unde nu s-a putut face diferentierea intre un chist si o masa solida;

·        diferentierea maselor solide cu scopul de a determina leziuni suspecte de a fi benigne:

·        mase palpabile nevizibile intr-un test radiografic de densitate al sanului;

·        accese suspecte intr-un san infectat.

 

Alte circumstante pentru efectuarea unei examinari cu ultrasunete sunt date de prezenta maselor suspecte de la implanturile cu silicon. Utilizand ultrasunetele HDI, se pot obtine mai multe informatii, iar masele solide sunt mult mai usor detectabile cu aceasta metoda. Abilitatea de a diferentia masele benigne de altele suspecte reduce necesitatea unei biopsii pentru multi pacienti.

 

3.5.5. Privire de ansamblu asupra diferentierii maselor solide din san cu ajutorul ultrasunetelor HDI

 

Utilizarea indelungata a ultrasunetelor pentru examinarea sanilor arata ca leziunile au caracteristici de imagine definite, care indica o prezenta benigna in analizarea masei sanului.

Urmatoarele criterii trebuie avute in vedere:

·        margini: gradul de iregularitate;

·        masele benigne sunt indicate de obicei de margini netede;

·        aceste tumori par agresive, iar extensiile sunt ca degetele.

 

Chisturi simple:

·        circumscrise bine;

·        incomplete intr-un strat fin;

·        umbre marginale subtiri.

 

Mase solide - probabil benigne:

·        suprafata ovala;

·        granite bine definite;

·        nivele uniforme joase sau medii.

 

Mase maligne:

·        suprafetele variaza;

·        neregulate;

·        nivel scazut.

 

4. Intrebari

 

1.      Ce este tomografia si la ce este utila?

2.      Care sunt avantajele si dezavantajele sonografiei?

3.      Care este rolul ultrasunetelor musculoskeletal in dignosticarea bolii?

4.      Explicati efectul emisiune acustica indusa.

5.      Care este rolul ultrasonografiei intraoperatorii (IONS) in reprezentarile diagnostice?