Laboratorul 3 Echipamente de achizitie a imaginilor
Camere foto si video digitale

 

 

3. Camere foto digitale

Trebuie facuta o diferenta intre aparatele foto (pentru fotografii) si camerele video (pentru filme). Aparatele fotografice numerice sunt capabile sa achizitioneze o imagine de mare rezolutie pe care o depun in format numeric pe un suport de memorie (modul de memorie - stick, disc flexibil - floppy disk sau compact disc - CD).

Ca o functie suplimentara se ofera posibilitatea de a achizitiona o secventa scurta formata din cateva cadre succesive. Camerele video achizitioneaza imagini cel putin in cadenta TV de 20 sau 30 de imagini intr-o secunda. Imaginile, in format analogic sau numeric, sunt depuse pe banda magnetica.

3.1. Caracteristicile camerelor foto digitale

In momentul in care au aparut pe piata, camerele digitale au fost realizate pentru doua piete distincte: utilizatorii particulari si profesionistii. In cazul primei categorii se punea accent pe accesibilitatea produsului, iar in celalalt caz conta foarte mult calitatea. Calitatea insemna o rezolutie ridicata (peste 1024×768 pixeli), posibilitatea de zoom, capacitate de stocare mare etc.

Odata cu trecerea perioadei de inceput, pretentiile au crescut, fortand cresterea calitatii si micsorarea pretului de achizitie. Producatorii de aparate digitale si-au concentrat atentia asupra numarului de senzori aflati in CCD. Fiecare senzor reprezentand un pixel, realizarea unei rezolutii mari a impus un numar mare de senzori. Pentru captarea unei imagini comparabila cu cea a unei fotografii obisnuite este nevoie de o rezolutie de 1600×1200 pixeli.

Desi pretul a ramas pentru multi doritori o mare piedica in achizitionarea acestui produs, avantajele lui raman de necontestat. In primul rand se elimina riscul de a pierde imaginile prin voalarea filmului sau ruperea lui in interiorul aparatului foto. Imaginile preluate de camera digitala pot fi imediat transferate unui calculator sau vizualizate pe LCD-ul (Liquid Crystal Display) cu care multe dintre ele sunt dotate. E adevarat ca pentru a obtine imagini de calitate e nevoie de rezolutii corespunzatoare, ceea ce implica si capacitate de stocare mare. Acest neajuns a fost eliminat de introducerea memoriilor Flash sau de posibilitatea de up-grade a memoriei.

O solutie interesanta a fost oferita de compania Sony, pentru stocarea imaginilor fiind folosita o discheta obisnuita. In afara de acestea, unele camere sunt dotate cu un conector pentru legarea la un videorecorder sau la un televizor, putand fi astfel folosite si pe post de camere video.

Sanyo Electronic, Olympus Optical si Hitachi Maxwell au dezvoltat un iD Photo (intelligent disk) magneto-optic, care reprezinta un nou format standard pentru mediile de stocare ale camerelor digitale. Bazat pe standardul AS-MO, sistemul este incorporat in iD Photo prin colectia de tehnologii de la cele trei companii. Este destinat folosirii in camerele foto digitale, dar si in camerele video. iD Photo are o capacitate de 730 MB, surclasand CD-urile clasice si este cea mai mica unitate reinscriptibila, avand doar 55 mm in diametru. Cu iD Photo, datele pot fi rescrise la viteze mai mari de peste un milion de ori si pentru perioade nedeterminate de timp. Cardurile CompactFlash si SmartMedia erau alegerea potrivita pentru stocarea imaginilor in camerele digitale, dar capacitatea de stocare redusa si necesitatea transferului de imagini in calculator le-au consacrat ca memorii pentru stocare temporara. Cu iD Photo a devenit posibila stocarea unei cantitati mari de imagini si secvente video permitand realizarea de albume electronice. In curand, iD Photo va deveni standardul pentru stocarea imaginilor pe camere digitale, cele trei firme avand aprobarea altor companii in acest sens.

Camerele foto digitale au anumite caracteristici, care difera de la un producator la altul. Fiecare producator incearca sa produca dispozitive cat mai performante si cat mai atractive pentru piata.

3.2. Tipuri de camere foto digitale

3.2.1. Olympus

Olympus C-900 seamana bine cu un aparat de fotografiat normal, singurul lucru care atrage este LCD-ul cu care este dotat. Aparatul ofera o rezolutie maxima de 1280×960, numarul de imagini care pot fi salvate in acest mod fiind de 9. Stocarea se realizeaza pe o memorie de 4 MB, dar care poate fi inlocuita cu una de maxim 16 MB. Aparatul ofera posibilitatea de conectare la TV sau videorecorder, transferul imaginilor realizandu-se numai prin interfata seriala. Exista si posibilitatea de zoom si macro. In cazul zoom-ului se poate utiliza cel optic, de 3×, dar si cel digital, de 2×.

Olympus C-2000 ofera chiar posibilitatea de reglare a vitezei de declansare a blitzului, a luminozitatii sau a ISO-ului. O alta facilitate a acestui model este telecomanda cu care este dotat, care ofera posibilitatea de realizare a pozelor fara a apela la functia de self-timer. Rezolutia maxima oferita este de 1600×1200, rezolutie la care pot fi stocate 7 poze pe memoria Flash de 8 MB. Calitatea deosebita a imaginilor generate duce insa si la o viteza de transfer scazuta. Modelul C-2000 ofera si posibilitatea de stabilire a vitezei de declansare sau a dimensiunii diafragmei, in functie de ce este mai important in realizarea pozei. Bineinteles ca si acest model dispune de zoom (3× optic si 2,5× digital), precum si de functia macro.

Olympus C-2020 pastreaza caracteristicile modelului C-2000, rezolutie de 1600×1200 (2,11 megapixeli), lentile 3×, zoom optic si telecomanda in infrarosii. Ce aduce nou acest model sunt modurile sepia si alb-negru pentru captarea de imagini monocrome. Fiind o camera profesionala, C-2020 beneficiaza de captura de imagine in format QuickTime cu o viteza de 15 fps pentru 320×240 pixeli si 60 fps pentru 160×120 pixeli. Display-ul de 1,8 inch permite utilizatorului sa vizioneze fotografiile executate din orice unghi ecranul dispunand de wide angle view. In functie de capacitatea de stocare aleasa (8, 16 sau 32 MB), de rezolutia fotografiilor si de rata de compresie, camera poate stoca de la 1 la 156 de imagini.

Olympus C-2500 detine o multitudine de functii, precum optiuni de setare manuala, control extern al blitzului, precum si mod super-macro pentru fotografiere de la 2 cm distanta.

La Olympus C-3030 s-a pus accent deosebit pe rezolutie: 3,34 milioane de puncte de imagine, adica 2046×1600 pixeli. Vestea proasta la acest model este timpul de 6 pana la 10 secunde pentru power-up.

Modelul Olympus C-21 cantareste numai 190 de grame, fiind cu putin mai mare decat doua casete audio. Este echipat cu un CCD de 1,2 inch si un ecran LCD de 4,5 inch, care include controlul luminozitatii si care poate servi ca vizor si permite afisarea simultana a 4, 9 sau 16 imagini.

Dintre cele mai noi produse in acest domeniu trebuie mentionata camera digitala SLR (Single-Lens Reflex), cu o rezolutie de 4 megapixeli (3,9 efectivi) denumita CAMEDIA E-10, care dispune de un sistem de lentile luminoase si deosebit de puternice de 9-36 mm, echivalentul lentilelor de 35-140 mm pe o camera de 35 mm, zoom-ul oferit fiind de 4×. Acest aparat poate stoca imaginile in diferite formate, printre care TIFF (necompresat) si raw data CCD. In dotarea camerei mai intra o serie de accesorii, printre care extensiile de lentile speciale pentru peisaje, pentru fotografii detaliate si pentru marire imbunatatita la distante mari.


Fig. 9 Olympus C2.1

CAMEDIA E-100 RS este o camera deosebit de rapida, cu pana la 15 poze pe secunda la o rezolutie de 1,5 milioane pixeli. Sistemul de lentile ofera un zoom de 10×, care combinat cu cel digital de 2,7× poate duce la o marire de 27 de ori a imaginii. Aceasta poate capta, de asemenea, mici filme QuickTime in format Motion JPEG, pentru care exista integrat si un mic microfon. CAMEDIA E-2100 Ultra Zoom, cu o rezolutie de 2 milioane de pixeli, poate capta mici videoclipuri la o rata de 12,5 fps, dispune de zoom digital de 2,7× si optic de 10× si de o serie de efecte speciale, cum ar fi sepia sau alb-negru.

3.2.2. Epson

Photo PC 750 Z are o rezolutie de 1280×960 pixeli la 24 de biti adancime de culoare. Folosind tehnologia HyPict a lui Epson, prin interpolare direct in camera se obtin imagini de 1600×1200 de pixeli. Aceasta camera face parte din categoria megapixel.


Fig. 10 Photo PC 750 Z

Photo PC 3000 Z ofera o calitate deosebita a fotografiilor. Dotata cu un CCD de 3,34 megapixeli, poate sa capteze imagini la o rezolutie maxima de 4,8 megapixeli, atinsa prin extrapolare prin tehnologia HyPict. Are zoom optic de 3×, zoom digital de 2×, display cu cristale lichide si posibilitatea de a monta o gama intreaga de lentile si filtre suplimentare. Imaginile se pot stoca in memoria Flash de 16 MB in format JPEG, DCF (Design rule for Camera File system), DPOF (Digital Print Order Format) sau TIFF. Se pot filma si 25 de secunde la 15 cadre/sec. Aceasta camera are incorporat atat un microfon cat si un mini-difuzor cu care se pot inregistra, respectiv, reda mici mesaje audio in format WAV (PC) sau AIFF (MAC). Producatorul garanteaza functionarea aparatului intre 5 si 35 de grade Celsius si 30 % pana la 80 % umiditate.


Fig. 11 Photo PC 3000 Z

3.2.3. Canon

PowerShot S20 face parte din categoria camerelor digitale cu o rezolutie de 3 megapixeli si este echipata cu un zoom de 2×. Lentilele de zoom cu care este echipata incorporeaza trei elemente sferice care corecteaza erorile la toate distantele focale si ofera imagini clare la toate distantele focale cu distorsiuni reduse. Un circuit DSP ajuta la reducerea timpului dintre realizarea a doua fotografii. Imaginile captate sunt stocate pe carduri CompactFlash de 16 MB, incapand 31 de imagini realizate in modul normal.

Digital IXUS este cel mai mic aparat de acest gen din lume. Fiind de marimea unei carti de credit, el aduce un nou design si o portabilitate crescuta, combinate cu o calitate exceptionala a culorilor. Dispune de un senzor de 2,11 megapixeli si lentile de 35-70 mm, precum si de un zoom de 2×. Digital IXUS este prima camera digitala realizata de Canon care are incorporat un sistem propriu de autofocalizare a imaginii din mai multe puncte. Prin intermediul acestei tehnologii se pot obtine imagini clare, indiferent daca subiectul se afla sau nu in centrul imaginii. Imaginile pot fi vizualizate pe un ecran LCD sau pe ecranul unui calculator prin intermediul unui cablu USB.

3.2.4. Sony

Camera digitala Sony se deosebeste de celelalte prin modul de stocare a imaginilor captate si in loc de cartelele de memorie, foarte scumpe, foloseste dischete normale de 1,44 MB. Avantajele care provin de aici sunt nenumarate. La un pret scazut se obtine suportul pentru un numar de pana la 40 de imagini pe o discheta si nu este nevoie de download-ul imaginilor pe PC.

Mavica FD-73 foloseste acumulatoare de mare putere in locul bateriilor, fapt ce duce la realizarea a 2.000 de poze (fara blitz). Greutatea nu este mare, fiind de 590 de grame. Pentru vizualizarea imaginilor sau pentru pozitionarea subiectului in cadru exista un ecran LCD pe care este afisat si meniul. Focalizarea se face manual sau automat, iar zoom-ul optic este de 10×. Camera ofera si posibilitatea de a aplica anumite efecte asupra pozelor. Astfel, se pot crea negative, se poate aplica un efect sepia, caracteristic pozelor vechi sau se pot capta imagini alb-negru. Dezavantajul acestui model il reprezinta rezolutia relativ redusa a imaginilor: 640×480.

MVC-FD91 salveaza imaginile captate pe discheta, lucru caracteristic seriei de camere Mavica produsa de Sony, insa, in cazul de fata, rezolutia maxima a imaginilor a crescut la 1024×768 pixeli, lucru care a dus la scaderea numarului de imagini care se pot salva pe o discheta. Fata de alte camere MVC-FD91 ofera in plus facilitatea de eliminare a aparitiei pozelor miscate datorate tremuratului mainii. Astfel, prin comutarea butonului Steady Shot pe on, camera detecteaza tremuratul si incearca sa elimine acest efect. Modul burst de realizare a pozelor este prezent si in acest caz, fiind prezenta si o alta facilitate: camera este capabila sa capteze si imagini in miscare, fiind astfel posibila utilizarea ei pe post de camera video.

MVC-CD 1000 foloseste un CD-ROM cu diametrul de 8 cm si dispune de o capacitate de 156 MB, capabila sa stocheze pana la 160 de imagini la rezolutie 1600×1200 sau 85 de minute de film MPEG. Sunt suportate modurile JPEG, TIFF, MPEG si HQ. Odata inregistrat, materialul poate fi vizualizat pe ecranul LCD incorporat sau CD-ROM-ul poate fi transferat pe un PC. Lentilele permit un zoom optic de 10×, cu un terminal flash extern care suporta o gama intreaga de cerinte de iluminare.

3.2.5. Kodak

Camera DC 210 Plus are o rezolutie maxima de 1152×864 pixeli in modul high, iar in modul normal ea scade la 640×480. Avantajul celui de-al doilea mod il reprezinta numarul de 120 de imagini care incap pe cartela de memorie de 8 MB. Expunerea este automata sau manuala, iar distanta de focalizare este intre 0,5 m si infinit. In modul macro se pot realiza poze la obiective aflate la doar 20 de cm. Nou este modul de transfer folosit: prin infrarosu pentru sisteme care au port IrDA cu senzor de infrarosu sau clasic prin cablu serial pentru celelalte.


Fig. 12 DC 210 Plus

DC 290 ofera o rezolutie maxima de 2240×1500 pixeli, iar capacitatea maxima a cardului Flash este de 20 MB. Camerei DC 4800 ii ia doar 3 secunde pentru power-up si are un delay de 2 secunde intre fotografii.

3.2.6. HP

PhotoSmart C20 este o camera digitala foarte asemanatoare din punctul de vedere al design-ului cu un aparat foto obisnuit. La o rezolutie de 1152×872 pixeli are o adancime a culorii de 24 de biti (True Color). Modul macro ii permite captarea imaginilor unor obiecte aflate la 25 cm distanta de aparat. Pe cartela de 4 MB se pot stoca 40 de imagini in modul normal, 20 pe setarea fine si 8 pentru calitate maxima. PhotoSmart contine un blitz cu doua intensitati luminoase si corectarea efectului de “ochi rosii”. PhotoSmart C500 ofera o memorie de 16 MB pe care pot fi stocate 30 de imagini in format JPEG. Calitatea pozelor difera in functie de nivelul la care sunt realizate Email, Basic, Fine sau Superfine, astfel incat se poate mari numarul de poze stocate.

3.2.7. AGFA

ePhoto CL30 ofera o imagine de calitate prin tehnologia proprietara PhotoGenie, tehnologie care inlatura defectele pozelor obtinute prin compresia JPEG, pixelare sau posterizare, frecvente in cazul imaginilor captate. Folosind modul P-Genie camera poate capta imagini de 1440×1080 pixeli. Pentru stocarea lor se poate folosi un disc Click pe care incap intre 60 si 360 de imagini.

3.2.8. Nikon

Coolpix 950 poate stoca pe cardul sau de 8 MB imagini in format TIFF, precum si in 4 nivele de format JPEG, pentru o rezolutie de 1024×768 de pixeli, numarul acestora fiind de 16. Nikon are insa carduri mergand pana la capacitati de 64 MB, cu promisiuni de mai mult. Carcasa este de magneziu, fapt ce o face foarte rezistenta la socuri si in acelasi timp foarte usoara.


Fig. 13 Coolpix 950

3.2.9. Fuji

MX-2700 contine un CCD de 2,3 milioane de pixeli si atinge o rezolutie de 1800×1200 de pixeli. Poate stoca 8, 17 sau 35 de imagini pe un card de memorie de 8 MB in modul 1800×1200 si 47, 90, respectiv 142 de imagini in modul 640×480.


Fig. 14 MX-2700

MX-2900 este o camera de 2,3 milioane de pixeli si este echipata cu lentile optice Fujinon. Zoom-ul optic are puterea de marire de 3×. Dispune in plus de un modul telephoto care aduce zoom-ul la 7,5×, iar reglajele se pot realiza atat automat cat si manual.


Fig. 15 MX-2900

3.2.10. Minolta

Dimage RD 3000 se diferentiaza de celelalte camere digitale prin rezolutia oferita, 1984×1360 pixeli, si posibilitatea de a atasa diverse obiective ca si la aparatele foto profesionale cu film. Formatele de stocare a imaginilor sunt JPEG si TIFF. Astfel, numarul de fotografii retinute pe cartela de memorie de 30 MB este intre 3 si 52. Este de remarcat si carcasa de magneziu, foarte usoara si rezistenta la socuri.


Fig. 16 Dimage RD 3000 Modelul

3D 1500 incorporeaza camera digitala Dimage EX si tehnologia MetaFlash de la MetaCreations, pentru crearea imaginilor 3D. Pana la aparitia acestui model, utilizatorii aveau doua optiuni pentru realizarea imaginilor 3D:

  • folosirea unor scanner-e 3D care erau foarte scumpe,
  • crearea manuala de imagini fotorealiste.
  • Device-ul de la Minolta se bazeaza pe un sistem de lentile detasabile si pe dispozitivul MetaFlash, care sunt incluse in corpul camerei. Pentru captarea imaginilor se stabileste un anumit obiect, se apasa butonul de declansare si cu ajutorul tehnologiei DigitaScript de la FlashPoint camera va lua o serie de imagini 2D la diferite dimensiuni si le va transforma intr-o imagine 3D. Aceasta va semana cu o imagine a unei stenograme. Odata realizata, imaginea va putea fi vizualizata pe ecranul LCD, apoi salvata pe cardul CompactFlash si vor putea fi descarcate intr-un calculator prin software-ul MetaFlash. Formatul in care sunt salvate este Meta Stream 3D.

    3.2.11. Iomega

    Iomega a venit cu o solutie care exclude necesitatea unui download pe un PC imediat ce a fost umpluta cartela unei camere digitale. Click este drive-ul de stocare pentru diferite device-uri digitale mobile. Pentru camere digitale, Click este folosit ca film digital si stocheaza imagini scoase direct din camera. Capacitatea lui este de 40 MB unde se pot stoca aproximativ 40 de imagini cu rezolutie mare si sute de imagini cu rezolutie scazuta.

    3.3. Caracteristicile camerelor foto digitale

    Camerele digitale nu folosesc film, ele inregistrand imagini cu ajutorul unui senzor electric luminos (CCD), care contine milioane de puncte mici numite pixeli. Lumina colectata de CCD este apoi transformata in informatie si aceasta informatie este apoi stocata pe cardul de memorie al camerei. Imaginea poate fi vizualizata pe display-ul camerei, apoi poate fi descarcata pe un calculator, editata, memorata si imprimata intr-o fotografie de calitate.

  • Simplitatea si usurinta in folosire
  • Astazi camerele digitale sunt foarte usor de folosit, chiar mai usor decat cele conventionale. De fapt, modul de lucru este acelasi ca si cel cu dispozitivele foto clasice, fara a sacrifica din calitatea si acuratetea imaginilor. Si ca totul sa fie OK, camerele din generatia high-end, ofera posibilitati avansate care sa satisfaca si cele mai complexe cerinte ale utilizatorilor.

  • Diversitatea domeniilor si aplicatiilor unde pot fi folosite  
  •  

    Camerele digitale sunt folosite in diverse domenii. Datorita impactului puternic pe care l-au avut, ele sunt folosite atat in scop personal, cat si in mediul profesional, incepand cu banalele videconferinte pe web, imagini luate pentru a fi incluse in prezentari. Odata ce imaginea a fost descarcata pe calculator este posibil ca, editand programe incluse pe majoritatea camerelor digitale, sa se modifice stralucirea, contrastul, nivelul culorilor si chiar aplicarea efectelor speciale. Imaginile pot fi trimise prietenilor prin e-mail, publicate pe Internet sau imprimate in fotografii de calitate.

  • Timpul foarte scurt in care se poate realiza o fotografie
  • Pentru a fi realizata, o fotografie in format clasic dureaza cateva zile, deoarece filmul foto trebuie developat, iar apoi trebuie facute pozele. Acest dezavantaj este eliminat de camerele digitale care permit efectuarea unei fotografii in timp real, totul durand cateva secunde, dupa care, o fotografie poate fi vizualizata pe display-ul LCD si daca nu corespunde cerintelor poate fi stearsa. De exemplu, o poza de inalta rezolutie (1280×960 pixeli) dureaza 8,5 secunde, iar una in rezolutie standard (640×480 pixeii) doar 2,5 secunde.

  • Dubla functionalitate
  • Camerele digitale transforma intensitatile luminii in medii de stocare in mediul electronic (pe un hard-disk sau un disc Flash). Camerele digitale pot fi camere foto sau camere video sau amandoua posibilitatile. Ca si camerele analogice, camerele digitale permit captarea unui flux continuu de informatii si captarea instantanee de fotografii. Unele camere permit comutarea intre cele doua moduri, permitand ca o camera foto sa fie folosita si pentru videoconferinte. Totusi, modul video necesita atasarea camerei la un calculator si poate insemna o rezolutie mai scazuta. De asemenea, unele camere video includ softul necesar care sa permita crearea unei colectii de fotografii instantanee dintr-un format video continuu.

    Calitatea imaginii

    Doi factori pot afecta calitatea si marimea imaginii captate cu o camera digitala: compresia imaginii si rezolutia.

    Compresia imaginii. Compresand o imagine se reduce spatiul de memorie care este alocat imaginii si permite ca mai multe imagini sa fie stocate pe cardul de memorie sau pe disc. Cu o camera digitala moderna o imagine necompresata poate ocupa 10 MB pe cardul de memorie. Cum majoritatea camerelor digitale au o memorie de 8-16 MB, compresia trebuie folosita pentru a reduce marimea imaginii astfel incat sa se poata stoca pe un singur card de memorie cat mai multe imagini. Dezavantajul de a compresa o imagine este ca se pierde din calitate. Folosind compresia JPEG (cel mai comun format de compresie) se face un compromis intre marimea imaginii si calitatea ei. Utilizatorul unei camere digitale are optiunea de a alege intre diferitele niveluri de compresie pentru a conveni cerintelor. Compresia poate fi de asemenea modificata dupa ce imaginea a fost descarcata pe calculator. Oricum, nu este posibila decompresia unei imagini.

    Al doilea factor care influenteaza marimea si calitatea imaginii produse cu o camera digitala este rezolutia. Aceasta este direct proportionala cu numarul de pixeli pe care ii are camera pe CCD. Mai multi pixeli inseamna rezolutie mai mare. Cu o rezolutie mai mare se poate obtine o fotografie mai mare decat cu o rezolutie mai mica. In schimb, cu o rezolutie mai mare a imaginii se ocupa mai mult spatiu de memorie decat cu o rezolutie mai mica deoarece cantitatea de informatie este mai mare. Diferitele rezolutii ale imaginilor pot fi selectate de utilizatorul camerei digitale. O imagine care va fi pusa pe un site poate fi facuta cu o rezolutie mai scazuta, in timp ce o imagine care va fi imprimata trebuie facuta la rezolutie ridicata.

    Cu cat rezolutia este mai ridicata, cu atat imaginea este mai detaliata. O rezolutie scazuta, cum ar fi 640×480, este mai mult decat suficienta pentru a publica fotografii pe Internet sau pentru a le vizualiza pe ecranul unui monitor. In schimb, pentru a imprima imagini trebuie o rezolutie ridicata. De asemenea, trebuie ca imprimanta sa poata lucra la aceeasi rezolutie.

      Gama de rezolutii este urmatoarea:
    • 640×480 Minimum Computer Resolution,
    • 1024×768 Film Resolution of 3”×5” print,
    • 1280×960 Film Resolution of 4”×6” print,
    • 1600×1200 Film Resolution of 8”×10” print,
    • 1920×1600 Very High Resolution.
  • Capacitatea (memoria) camerei digitale
  • Memoria camerei digitale poate afecta numarul de fotografii sau imagini care se pot face si stoca pana sa fie transferate pe un calculator. Camerele au un mediu de stocare detasabil cum ar fi un Flash card sau un floppy disk. Multe camere vin dotate cu un display LCD care permite vizualizarea imaginilor care tocmai au fost stocate. Imaginile pot fi sterse daca nu corespund, ceea ce constituie un mare avantaj, care permite gestionarea corespunzatoare a memoriei. De exemplu, o camera cu 2 MB memorie poate stoca intre 10 si 50 de fotografii, numarul lor depinzand de rezolutia mai scazuta sau mai ridicata pe care o pot avea fotografiile. O camera cu memorie de 4 MB poate stoca aproximativ 75 de fotografii. Camerele digitale din gama high-end sunt dotate cu 260 MB memorie permitand stocarea a mii de fotografii sau a 20 de minute in format video si audio.

  • Zoom-ul optic
  • Un zoom optic mareste imaginea folosind un sistem focal de lentile. Nivelul de amplificare este exprimat in grade de amplificare, ca de exemplu, 2× sau 3×. Un zoom optic de 2×, de exemplu, inseamna ca daca lungimea focala a camerei este de 50 mm aceasta are posibilitatea sa focalizeze o imagine pana la 100 mm. Mai mult de 50% din camerele digitale existente dispun de zoom optic. Zoom-ul optic este cuprins de obicei intre 0 si 14×.

  • Dispozitivele aditionale ale camerelor
  • Calitatea imaginii depinde de rezolutia si tipul lentilelor. Lentilele joaca un rol foarte important in calitatea imaginii. Majoritatea camerelor sunt dotate cu lentile de plastic cu focus-fix, distanta focala de fotografiere fixa. Lentilele din sticla au o calitate superioara celor din plastic.

    De asemenea, se pot atasa lentile in plus fata de cele cu care este deja dotata camera. In timp ce lentilele atasate nu sunt la fel de adaptabile ca lentilele interschimbabile, ele ofera alternativa fotografierii folosind un teleobiectiv cu un unghi larg de deschidere. Nu toate camerele dispun de aceasta facilitate. Lentilele macro permit realizarea fotografiilor de la distante foarte mici sau pentru obiecte foarte mici, de exemplu un timbru sau o insecta.

    Autofocus-ul si optiunile de zoom permit mai multa flexibilitate. Un dispozitiv de flash (blitz), optiunile de stocare (atat memorie interna cat si dispozitivele externe de stocare) merita luate in considerare pentru o decizie cat mai buna in procesul de achizitionare a unui astfel de dispozitiv.

    Unele camere includ un dispozitiv care permite scrierea catorva notite pe fotografiile facute. Altele includ un microfon pentru a putea inregistra si sunete odata cu fotografiile facute. Cele mai noi camere ofera un conector NTSC pentru iesire video, care permite atasarea camerei la un televizor sau un video si afisarea imaginilor pe ecran. Aceste porturi permit, de asemenea, si prelucrarea imaginilor. Folosind un cablu video-out, se poate expune prezentarea pe orice TV.

    Majoritatea camerelor digitale vin dotate cu cabluri si softul de care este nevoie pentru transferul imaginilor, editarea si prelucrarea fotografiilor. Dar, din pacate nu toate soft-urile sunt compatibile. Adobe Photo Deluxe este unul dintre cele mai bune soft-uri cu care vin dotate camerele digitale.

  • Interfata camerelor digitale
  • Camera digitala trebuie conectata la calculator sau laptop pentru a putea transfera imagini. Sunt cateva moduri de realizare a acestei conexiuni.

      Camerele pot fi conectate in felul urmator:
    • pe portul serial,
    • pe portul paralel,
    • pe portul USB (mai recent).

    Interfata paralela transfera mai multe informatii simultan, fiind mai rapida decat interfata seriala, care trimite un singur bit o data. Camerele digitale pot fi conectate pe un port SCSI (Small Computer System Interface). Este si o interfata care permite pana la 7 sau 15 periferice conectate la o singura placa de extensie. SCSI transfera date cu o rata de 5 MB/s si SCSI-2 transfera cu rata de 10-20 MB/s.

    Portul USB ofera un transfer mult mai bun decat cel paralel sau serial, insa nu toate calculatoarele poseda inca acest port. De asemenea, fara a folosi un cablu se poate conecta prin portul de infrarosu, in special cu un notebook sau cu o imprimanta portabila care dispune de acest port si se pot imprima imaginile direct de pe camera, dezavantajul fiind ca la acest tip de port transferul se face cu o rata destul de mica.

    Unele camere digitale sunt concepute cu floppy disk de 3,5 inch, ceea ce face posibil transferul informatiei la un calculator.

  • Dimensiunile camerelor
    • Dimensiunea camerelor este un criteriu de a clasifica camerele in functie de dimensiuni si greutate. Astfel camerele se impart in:
    • Camere de buzunar: au dimensiuni foarte mici si pot fi introduse in buzunar. De obicei acestea sunt foarte usoare si au lungimea in jurul a 10-11 cm, iar grosimea de 3-4 cm, fiind aproape plate.
    • Camere de marime medie: acest tip de camere este putin mai mare decat cele de buzunar, in special in grosime si greutate. Majoritatea camerelor digitale sunt camere de marime medie.
    • Camere de tip SLR: sunt camere digitale care arata ca o camera standard SLR (Single-Lens-Reflex). Sunt mai mari decat o camera de tip mediu si de obicei au o forma dreptunghiulara cu o proeminenta a lentilelor si cantaresc aproximativ 400-500 g.