Laboratorul 3 Echipamente de intrare

 

Aplicatii mouse

1. Obiectivul lucrării

Această parte a lucrării se referă la o serie de aplicaţii legate de mouse şi care simulează butoanele mouse-ului şi modul de funcţionare al acestora.

2. Introducere teoretică

1. Aplicaţia Qwerty

Este o aplicaţie cu ajutorul căreia se desenează cu mouse-ul pe ecran. La lansarea în execuţie a programului se deschide o fereastră de dialog. În această fereastră se selectează meniul ComenzileMele din bara de stare, apoi se selectează comanda Creion.

După ce selecţia a fost făcută, pe ecran apare o fereastră de dialog în care trebuie introduşi următorii parametri: dimensiunea creionului cu care se desenează pe ecran şi combinaţia de culori corespunzătoare creionului. Culorile sunt combinaţii RGB.

La apăsarea butonului Button1, pe ecran apare un mesaj, iar dacă calculatorul dispune de o placă de sunet, la închiderea acestei ferestre se poate auzi un semnal sonor.

Un exemplu de utilizare a aplicaţiei Qwerty este reprezentat în fig. 1.


Fig. 1.
Exemplu de ecran din aplicaţia Qwerty.

2. Aplicaţia Gabriel

Este o aplicaţie care specifică acţiune executată de mouse în poziţia în care se află: clic stânga, dublu-clic stânga, clic dreapta sau dublu-clic dreapta. Pe bara de stare a aplicaţiei se află comanda Meniu, de unde se pot selecta acţiunile realizate de aplicaţie. Comanda Mouse deschide o fereastră care conţine un mesaj, comanda Aplica desenează pe ecran un dreptunghi haşurat, iar folosind comanda Sunet se poate auzi un semnal sonor.


Fig. 2. Exemplu de ecran din aplicaţia Gabriel.

Un exemplu de utilizare a aplicaţiei Gabriel este reprezentat în fig. 2.

Toate aceste comenzi pot fi apelate şi cu ajutorul mouse-ului, chiar din poziţia în care se află acesta, prin apăsarea dublă a butonului drept al mouse-ului.

Apăsând butonul stâng sau butonul drept al mouse-ului, pe ecran apare semnificaţia acestor acţiuni, printru-un mesaj text înscris în dreptul poziţiei cursorului de mouse.

3. Aplicaţia CursorulNou

Este o aplicaţie care are ca principal scop realizarea unei noi reprezentări a cursorului pe ecran.

Pe bara de stare a aplicaţiei se află comanda Meniu, de unde se poate selecta acţiunea care are ca scop final realizarea noii reprezentări a cursorului: Cursor.

După ce acţiunea a fost selectată, pe ecran apare o fereastră de dialog în care urmează să fie introduse coordonatele la care va fi plasată o elipsă.

Un exemplu de utilizare a aplicaţiei CursorulNou este reprezentat în fig. 3.


Fig. 3.
Exemplu de ecran din aplicaţia CursorulNou.

4. Aplicaţia Notes

Este o aplicaţie care foloseşte mouse-ul pentru alegerea formatării unui text scris într-un fişier creat de această aplicaţie, fişier având extensia .not. Totodată, aplicaţia dispune de facilităţi suplimentare de tipărire.

În momentul lansării aplicaţiei se deschide un fişier text, creat de aplicaţie (Notes1.not). Din meniul Edit se pot alege două opţiuni noi faţă de cele deja existente. Acestea sunt Word şi Wrap, care prezintă fişierul într-un format special, şi Font Format, de aici putându-se alege dimensiunile fontului cu care se scrie şi tipurile de caractere. După ce acestea au fost selectate, se apasă butonul OK. Acţiunea realizată nu are o urmare imediată pe ecran. Pentru a vedea ce s-a realizat, se închide fişierul nou creat şi se salvează (poate avea orice nume, însă este obligatorie extensia .not). Redeschizând fişierul creat, se pot observa modificările rezultate.

Comanda Print Preview selectată din meniul File deschide o fereastră care prezintă forma în care va arăta la tipărire documentul nou creat. Se poate observa, în plus faţă de aplicaţia standard, existenţa unui antet care conţine numele documentului, precum şi un subsol care indică numărul paginii.

Pentru a formata pagina care va fi tipărită, se poate alege suplimentar din meniul File comanda Margini, comandă cu ajutorul căreia se pot indica marginile paginii care va fi tipărite.

5. Aplicaţia TMouse

            Această aplicaţie are ca scop urmărirea poziţiei cursorului de mouse pe ecran şi a acţiunilor realizate de butoanele acestuia. Bara de meniu a programului prezintă următoarele opţiuni:

  • Esc: ieşire din program (Exit);
  • F1: informaţii despre program;
  • F2: informaţii furnizate de driver-ul dispozitivului:
    • tipul mouse-ului (serial, PS/2 etc.);
    • numărul cererii de întrerupere (IRQ).

În colţul din stânga sus, aplicaţia prezintă coordonatele poziţiei curente a cursorului de mouse (x şi y), precum şi numărul coloanei şi liniei corespunzătoare de pe ecran (Col şi Row). În colţul din dreapta sus se află o fereastră dublă care indică butonul care a fost acţionat în momentul efectuării unei apăsări (S sau D). În fereastra principală a programului se află un dreptunghi care conţine textul Drag Me şi care poate fi deplasat în această zonă cu ajutorul mouse-ului.

Un exemplu de utilizare a aplicaţiei TMouse este reprezentat în fig. 4.


Fig. 4. Exemplu de ecran din aplicaţia TMouse.

2. Desfăşurarea lucrării

1.      Se selectează şi se studiază prezentarea html a echipamentelor de intrare, care conţine informaţii despre: tastatură, trackball, digitizor, mouse şi joystick.

2.      Se selectează programele de aplicaţie pentru mouse prezentate mai sus şi se testează pentru diferite configuraţii, setări şi valori introduse de utilizator.

3.      Se notează observaţiile efectuate pe marginea rulării acestor aplicaţii.

3. Întrebări

1.      În ce constă reprezentarea unui mouse pe ecran?

2.      Care este rolul celei de-a treia role a unui mouse mecanic?

3.      Cum se numesc impulsurile transmise în momentul mişcării pe diagonală a unui mouse opto-mecanic?

4.      Care sunt avantajele şi dezavantajele unui mouse opto-mecanic?

5.      Care este rolul structurii raster în cazul mouse-ului optic?

6.      Care este rolul butoanelor suplimentare cu care este prevăzut mai recent un mouse optic?

7.      Câţi octeţi conţine informaţia transmisă de mouse-ul conectat prin cablu şi care este semnificaţia lor?

8.      Care sunt tipurile de mouse ataşate direct la tastatură?

9.      Cum lucrează un mouse în mod text? Dar în mod grafic?

10. Care este rolul întreruperii INT 33H?