Echipamente de trasare - Plotter-e

 

Plotter-ele sunt dispozitive periferice cu ajutorul cărora se poate trasa o imagine grafică pe un suport material (hârtie, calc, film, plastic).

Primele dispozitive au apărut în 1950 (din necesitatea trasării diagramelor, schițelor, planurilor în mecanică, electronică, arhitectură, etc.).

Primul plotter a fost produs de firma Calcomp și era cuplat la calculator printr-o interfață digital-analogică prin intermediul căreia se făcea transferul de informație. Apăreau unele dezavantaje cum ar fi : timpul mare de ocupare a calculatorului precum și viteza redusă de lucru. Eliminarea acestor dezavantaje va duce la o nouă generație de plotter-e. Acestea vor fi dotate cu o memorie tampon (buffer) pe suport magnetic, memorie în care se încarcă programul de trasare, pe baza acesteia plotter-ul va lucra la viteza lui proprie. La pornire calculatorul este degrevat de aceasta și se poate ocupa de alte operații. Un inconvenient este faptul că operatorul trebuie să facă transferul benzii magnetice de pe unitatea calculatorului pe cea a plotterului. Ulterior s-a urmărit creșterea vitezei de execuție care a dus la apariția unor noi tipuri de plotter-e: electrostatice, termice, fotosenzitive.

După principiul fizic de generare a imaginii pe suportul material, există:

Există două moduri de generare a curbelor:

Trasarea continuă se poate face în două feluri:

Caracteristici și performanțe

Tehnologii de trasare

Există șase categorii de tehnologii de trasare:

Principiile tehnologiilor cu jet de cerneală, electrostatică, termică și cu laser au fost deja prezentate în cadrul capitolelor respective de la imprimante. În continuare vom prezenta doar modificările care apar față de tehnicile similare folosite în cazul imprimantelor, precum și unele avantaje și dezavantaje ale lor.

Tehnologia cu peniță

Plotter-ele cu peniță pot fi de două feluri :

Exemplu: Plotter-ul românesc PICASSO – Plotter Inteligent cu Comandă Automată și Servo- Sistem de Operare.

Blocurile funcționale ale plotter-elor:

Modulul de trasare

Conține capetele de trasare, motoarele de acționare pe x și z și elementele de transmisie a mișcării .Plotter-ul cu peniță scrie prin depunerea pe suportul material a unui strat subțire de tuș, cerneală sau pastă în urma deplasării modulului de trasare. Nu necesită o hârtie specială, deci parametrii plotter-ului nu se modifică.

La coborârea peniței pe hârtie se formează un menisc de cerneală al cărui diametru dictează grosimea liniei de trasat .

Este necesar ca penița să fie rezistentă la șocuri, vibrații, manevrabilă.

Caracteristicile cernelei sunt: vâscozitatea, volatilitatea, coeficientul de absorbție în hârtie, timpul de uscare, stabilitatea în timp și culoarea.

Modalitatea de prindere a peniței: prinderea se face cu ajutorul unor perechi de cleme, atât în cărucior cât și în depozit .Căruciorul este dispozitivul în care se află penița. În depozit se află rezerva de peniță.

Modalitatea de transfer a peniței între clești:

Dacă există peniță, vârfurile cleștilor sursă stau mai depărtați și permit vârfurilor de la cleștii destinație să intre și să recupereze penița. În depozit se pot afla până la maximul 8 penițe, ele pot fi de grosimi și culori diferite În depozit fiecare creion e numerotat. Când plotter-ul e pus în funcțiune el verifică dacă există toc în carucior și în depozit. Dacă există reține numărul și poziția, trasarea începând în mod implicit cu tocul din depozit de la poziția 1, dacă nu se specifică altfel prin program.

Motoare și elemente de transmisie a mișcării

Există trei soluții constructive, în funcție de tipul deplasării relative între dispozitivele de trasare și suportul material :

Dispozitivul se deplasează cu ajutorul unor motoare pas cu pas sau motoare de CC, iar dispozitivul de antrenare este realizat cu curele dințate .

Mecanismele de antrenare a hârtiei pot fi compuse de tipul tambur cu proeminențe, care agață hârtia în perforații marginale (avantajul este că se pot folosi hârtii foarte lungi), sau din role de cauciuc cilindrice sau tronconice.

Rolele cilindrice au avantajul că sunt mai simple de fabricat, dar cele tronconice asigură o întindere mai bună a hârtiei. Tamburul imprimă o amprentă hârtiei datorită asperităților inegale .Dacă tamburul își schimbă sensul de rotație la revenire tamburul caută profilul creat de el la prima trecere pe hârtie. Hârtia este fixată pe toată lungimea ei prin două seturi de găuri absorbante. Ele se află de o parte și de alta a tamburului abraziv și comunică cu puțul de vid aflat sub masa de trasare.

 

Unitatea logică de comandă

Schema bloc:

Funcțiile unității logice de comandă sunt dictate de complexitatea plotter-ului, iar blocurile componente sunt:

Microprocesorul controlează interfața de cuplare cu calculatorul, memoria internă, generatorul de vectori, panoul de comandă și sistemul de poziționare.

Generarea de vectori se poate face atât hard cât și soft și se realizează conform principiului distanței minime între două puncte. Există două metode de generare a vectorilor :

Dacă q < 450 , atunci X este axa majoră .

Dacă q > 450 , atunci Y este axa majoră.

Dacă q = 450, atunci există 2 axe majore: X,Y.

Pentru trasarea unui segment de dreaptă de pantă dată q =300 rezultă că axa majoră este X. Trasarea se face fragmentat pe distanțe date de dimensiunea pasului. Direcția în care se poate desena este paralelă cu axa X sau la 450 sub sau deasupra axei X.

Apare efectul de scară pozițiile se determină individual pentru fiecare pas în funcție de distanța minimă. Fiecare segment e calculat si desenat independent de celelalte segmente. Viteza modulului de trasare in capetele segmentului este nula.

 

 

Variatia vitezei de trasare in functie de lungimea unui segment AB.

Viteza palierului este viteza maxima sau viteza impusa prin program. Rampele sunt egale.

 

 

Interfața cu sistemul de calcul

Este un modul care poate fi conectat la o magistrala standard serială sau paralelă sau poate fi adaptată la un sistem de calcul special conectat la unitatea de memorie auxiliară (ex: discul magnetic), rezultând o funcționare independentă față de configurația sistemului de calcul, deci o oarecare autonomie.

Dispozitive auxiliare

Panoul de comandă permite alegerea originii in orice loc, schimbarea tocului, semnalizarea erorilor si declanșarea rutinei de autotest. Permite deasemenea deplasarea controlată a capului de trasare pe hartie putând face schimbari ale originii si alegerea unui format standard.

Tendințe:

Tehnologia cu transfer termic

 

În tehnica cu transfer termic procesul constă în transferul culorilor de pe un ribon impregnat cu cerneală bazate pe ceară colorată. Este folosit sistemul CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, blacK – turcoaz, mov, galben, negru).

Ribonul și hârtia se deplasează împreună lipite în momentul în care trec prin cuptor. Elementele de încălzire (care sunt de ordinul miilor) controlate termic determină ca numai anumite porțiuni ale capului de imprimare să fie încălzite. Pe măsură ce hârtia și ribonul trec peste capul de imprimare cerneala se topește și se lipește de hârtie în punctele încălzite. Acest procedeu se repetă pentru fiecare culoare de bază ceea ce duce la o bună calitate cu o înaltă rezoluție.

Avantaje:

Dezavantaje:

Tehnologia cu jet de cerneală - Inkjet

Avantaje:

Dezavantaje:

Tehnologia InkJet color

Există patru cartușe, câte unul pentru fiecare culoare de bază (CMYK). Fiecare cartuș are 104 canale, deci se obține o viteză mare de desenare.

Timpul de viață al cartușelor este de aproximativ 400 de desene de complexitate medie în format A0.

Gama de culori pleacă de la o paletă de bază de 256 de culori,dar poate fi lărgită printr-un proces numit “tremurare” în cadrul căruia se folosește un șablon de puncte colorate plasate foarte aproape unele de altele astfel încât ochiul percepe ca o singură culoare rezultantă și astfel plotter-ul mixează cerneala din cele 4 cartușe în diverse șabloane rezultând mii de nuanțe. Aceasta necesită o hârtie specială.

Tehnologia termică directă

Aceasta tehnică folosește o hârtie specială (termică). Hârtia trece prin dreptul unor elemente încălzitoare, reacționează la căldură și își schimbă culoarea. Este posibil să se deseneze doar în două culori.

Avantaje:

Tehnologia electrostatică

Aceasta are la bază principiul raster, adică imaginile sunt creeate printr-o serie de puncte. Se pot obține atât imagini monocrome cât și color. Este asemănătoare cu tehnologia laser de la imprimante, diferența fiind că se lucrează cu toner lichid și hârtie specială.

Avantaje:

Dezavantaj:

Tehnologia Laser Led

Această tehnologie este similară celei utilizate la imprimantele laser. Se folosește varianta cu LED-uri (Light Emitting Diode) pentru a evita erorile de nealiniere datorate șocurilor sau vibrațiilor mecanice. În acest caz polarizarea tamburului este nu este realizată de o rză laser care scanează suprafața acestuia ci de un șir de LED-uri care “scriu” câte un rând odată.

Exemplu: plotter-ul SOLUS 4 - are formatul A4, 9600 LED-uri și are o rezoluție de 400 dpi.

Avantaje:

Dezavantaje:

Plotter-ul HP Design Jet

 

Acesta este un plotter produs de compania Hewlett-Packard.

Rezoluția: 300 dpi sau 600 dpi.

Caracteristici:

Un desen complex poate conține 100 000 -1 000 000 de vectori.

Pentru varianta cu peniță, are 4 GB de memorie și viteza de 24 ips (inch pe secundă) avem caracteristica timpului de desenare în funcție de complexitatea desenului. La varianta cu jet de cerneală complexitatea nu influențează timpul, aici contează mărimea hârtiei, transmisia vectorilor și timpul de conversie :

HP DESIGN JET utilizează două penițe, fiecare cu o dureată de viață de 200 de desene de complexitate medie, format A0. Cuterul intern poate tăia și plastic. Totodată este prevăzut și cu un slot modular de I/O (MIO)care permite mai multor dispozitive HP să folosească același port de I/O și permite conectarea la rețea direct (nu prin server).

Datorită celor două penițe se dublează viteza, dar penițele trebuie să fie foarte precis aliniate pentru a evita apariția erorilor de aliniere în desen.

Limbajul HP-RTL (HP-Raster Transfer Language) permite mixarea pe același desen a vectorilor cât și a datelor raster.

Plotter-ul are senzori optici pentru ajustarea automată a mișcării cartușelor și detectarea automată a marginilor hârtiei.

Există două servosisteme pe axele X și Y. Servosistemul de pe axa Y deplasează cartușul înainte și înapoi și include un codor liniar pentru precizia maximă a deplasării, iar servosistemul de pa axa X mișcă hârtia (lățime de până la 36 inch). Plotter-ul poate fi prevăzut cu o rolă de hârtie cu o lungime de până la 50m.

Penița are o stație service care acoperă cartușul pentru a nu curge cerneala atunci când ploterul nu e utilizat. Ea include un ștergător care menține curată suprafața canalului și un detector de stropi care verifică închiderea corectă a cartușului.

Schema bloc a plotter-ului HP Design Jet

Conversia vector-raster face conversia obiectelor analizate în modele punctuale (dot pattern).

Se folosesc procesoare grafice specializate adecvate operației de rasterizare a liniilor. Apoi s-a trecut la folosirea microprocesoarelor de uz general pentru analiza și controlul mașinii de imprimare, în timp ce un procesor grafic execută doar operația de rasterizare. Soluția finală este folosirea unui procesor RISC (Reduced Instruction Set Computer) pentru controlul mașinii de imprimare cât și pentru realizarea celor două funcții de conversie (I 80960 KA este CISC și RISC). Poate exista și coprocesorul I 80960 KB pentru calcule în virgulă mobilă (floating point).

Moduri de comunicare între procesoare:

Controlul mașinii de imprimare presupune:

Calibrarea penițelor se face prin desenarea unui set de modele pe o pagină și compararea desenelor realizate de cele două penițe.

ASIC Pen Interface – transferă șiruri de date pixel de la RAM Swath (2MB) la Carriage ASIC. Există 3 bus-uri:

Carriage ASIC generează datele și semnalele pentru driverul peniței. Aceste semnale corectează offset-ul peniță-peniță, offset-urile bidirecționale, erorile de deviere dintre peniță și axa hârtiei și variațiile de energie la pornirea peniței.

Alte modele de plotter-e

Mutoh LD-2000

Firma Mutoh Europe N.V., producător de plotere și periferice CAD ,a lansat opțiunea de “copiator digital” (Digital Copier Option) pentru seria sa de plott-ere cu matrice de LED-uri, LD-2000.

Seria LD-2000 este o familie de plott-ere A1, cu rezoluție de 400 * 400 dpi, care utilizează o matrice de LED-uri pentru imprimare. Opțiunea "Digital Copier Option” permite conectarea directă a unui echipament LD-2000 la un scanner de mare viteză, ceea ce permite întregului ansamblu să funcționeze ca un copiator digital de format mare și cu viteză ridicată. Scanner-ul utilizat pentru această opțiune este un Mutoh SC-800 (format A0) cu rezoluție maximă de 800 dpi. Legătura între scanner și plotter se face prin intermediul unei interfețe SCSI rapide.

După ce imaginea a fost scanată , informația este transmisă ploterului unde este procesată. Aceasta permite măriri și micșorări digitale care asigură o calitate foarte bună a desenului. Dacă este necesar, se poate face legătura (pe interfață SCSI) cu un PC, unde, cu ajutorul unui soft de capturare a imaginii se poate salva pe disc documentul scanat.

Summagrid 4

Comenzile utilizate de plotter-ul Summagrid 4: