Imprimante cu jet de cerneală - Inkjet

 

Deși imprimantele cu jet de cerneală au fost disponibile încă din anii ’80, abia in anii ’90 prețurile au scazut indeajuns de mult pentru a putea fi folosită tehnologia pe scară largă. Firma Cannon pretinde că a inventat tehnologia cunoscută sub numele de “bubble jet” in anul 1977, când un cercetător a atins în mod accidental o seringă plină cu cerneală cu un fier de lipit încins. Căldura a forțat o picătură de cerneală sa iasă pe ac, și astfel a început dezvoltarea unei noi metode de tiparire.

Imprimantele cu jet de cerneală au avansat din punct de vedere tehnologic foarte repede in ultimii ani. Imprimantele cu trei culori (CMY) au reușit să facă din tiparirea color cu cerneală o opțiune interesantă, dar pe măsură ce modelul cu patru culori (CMYK) a devenit din ce in ce mai ieftin de produs, acesta din urmă s-a impus.

Imprimantele cu cerneală sunt mai atractive pentru utilizatorii obișnuiți decăt cele cu laser datorită posibilității lor de a tipării in culori. Dezavantajul insă este că deși sunt mai ieftine ca preț de cumpărare decât imprimantele cu laser, totuși sunt mai costisitoare in exploatare. Cartușele trebuie schimbate mai des, iar hărtia specială necesară pentru obținerea unei calitați superioare este foarte scumpă. Comparând costurile per pagină tiparită, imprimantele cu cerneală sunt cam de zece ori mai costisitoare decât cele cu laser.

Mod de funcționare

Tipărirea cu cerneală, ca și cea cu laser este o metodă non-impact. Cerneala este aruncată prin orificii în timp ce acestea trec peste o varietate de medii de tipărire. Un cap de tipărire scanează pagina in benzi orizontale folosind un motor care îl deplasează de la stânga la dreapta și înapoi, în timp ce un alt ansamblu motor antrenează hârtia in pași verticali. O bandă de hârtie este tipărită, apoi hârtia este deplasată pentru a tiparii banda următoare. Pentru a accelera procesul, capul de tipărire nu scrie doar un singur șir de puncte, ci mai multe șiruri pentru fiecare trecere.

La imprimantele cu cerneală obișnuite, capului de tipărire ii ia aproximativ jumătate de secundă pentru a tipării o banda de-a latul paginii. Cum formatul A4 are cam 8,5 inchi lățime, iar imprimantele cu cerneală funcționează la rezoluție minimă de 300dpi, înseamnă că sunt cel puțin 2475 de puncte de-a latul paginii. De aceea, capului de tipărire îi rămâne a 5000-a parte dintr-o secundă pentru a pune sau nu un punct. În viitor, progresul tehnologiei de fabricație va permite construirea de capete mai mari cu mai multe duze și care sa funcționeze la o frecvență mai mare, ajungând la rezoluții de până la 1200 dpi si viteze apropriate de cele ale imprimantelor laser actuale (3-4 ppm în modul color si 12-14 ppm în modul alb-negru).

Există mai multe tipuri de tehnologie inkjet dar cea mai des intâlnită este cea denumit㠓drop on demand” (DOD) – picătură la cerere. Aceasta constă in propulsarea unor picături de cerneală pe hârtie prin niște orificii foarte fine. Cantitatea de cerneală trimisă pe hârtie este determinată de driverul software care dictează ce duze trimit picături și în ce moment.

Duzele folosite sunt foarte fine iar la modelele mai vechi de imprimante se înfundau destul de ușor, în schimb, la imprimantele cu cerneală moderne acest lucru nu mai constituie o problemă. Un alt deficit ar fi faptul că există posibilitatea ca cerneala sa se intindă, dar si această problemă a fost depășită în ultimii ani prin apariția unor noi compoziții de cerneluri care se usucă mai rapid.

Tehnologia cu jet continuu

În acest sistem, capul de imprimare trimite continuu picături de cerneală către hârtie. În general, jetul este deflectat către un rezervor de reciclare a cernelei cu excepția cazului când este necesar să se imprime un punct pe pagină.

Un jet de cerneală se rupe în picături cu o rată definită de ecuațiile stabilite de Lord Rayleigh: o bulă de lichid va forma întotdeauna un obiect tridimensional cu energia de suprafață cea mai coborâtă - în acest caz sfere; pentru a uniformiza aceste picături se aplică jetului de cerneală o perturbație ultrasonică - numită adesea stimulare - la o frecvență egală cu frecvența de rupere Rayleigh. În jurul punctului de rupere a jetului de cerneală este indus un câmp electric menit să încarce picăturile cu o sarcină electrostatică; în continuare drumul picăturilor trece printr-un câmp de înaltă tensiune care deflectează picăturile încărcate spre hârtie sau spre recuperatorul de cerneală de unde este apoi reciclată. Se pot obține astfel de la 50.000 la 150.000 de picături pe secundă dar prețul instalației hidraulice și al cernelei de o calitate specială sunt dezavantaje serioase.

Tehnologia bubble-jet

Majoritatea imprimantelor cu jet de cerneală folosesc aceasta tehnologie, unde căldura este folosită pentru a trimite picăturile de cerneală pe hărtie. Acest proces este compus din trei etape: începe prin încălzirea cernelii ce formează o bulă de aer care aruncă datorită presiunii exercitate cerneala printr-un orificiu special. Apoi, datorită răcirii rezistenței de incălzire, bula se micșorează creeând presiune negativă care trage cerneala din rezervor înlocuind astfel cerneala aruncată. Aceasta este metoda folosită de Cannon, Hewlett-Packard

Edgeshooter este standardul bubble -jet elaborat de Canon. Aproape in acelasi timp Hewlett-Packard a dezvoltat standardul Sideshooter produs acum si de Olivetti. Diferenta intre cele 2 standarde este doar constructivă: la Sideshooter bula de cerneala si picătura au aceeasi directie de propagare pe cind la Edgeshooter directiile sunt perpendiculare.

Oricare ar fi tipul de cerneală folosită, aceasta trebuie să fie rezistentă la căldură din cauză ca aruncarea stropilor se face pe bază de incălzire. Folosirea caldurii creează necesitatea unui proces de răcire, care consumă timp.

Minuscule elemente de incălzire sunt folosite pentru a arunca stropi prin orificiile capului de tipărire. Imprimantele cu cerneala actuale au capete de tipărire ce conțin între 300 și 600 de orificii, fiecare de diametrul aproximativ egal cu cel al firului de păr uman (aproximativ 70 de microni). Aceste duze produc picături cu volume de aproximativ 8-10 picolitri ( 1 picolitru= 10-12 litri ) si puncte cu diametre cuprinse între 50 si 60 microni. Făcând o comparație, cel mai mic punct vizibil cu ochiul liber are diametrul de 30 microni. Mai multe picături mici de cerneală (între 4 si 8) pot fi combinate pentru a produce un punct de dimensiune variabilă, o paletă mai largă de culori “non-halftone” si totodată culori “halftone” mai bune calitativ. Pentru cerneala neagră, care folosește un pigment cu molecule mai mari, se utilizează un cap de tipărire separat care aruncă picături de volume mai mari (35pl).

Densitatea orificilor, corespunzătoare rezoluției de bază a imprimantei variază între 300 și 600 dpi, dar apare tot mai des rezolutia imbunătățită (enhanced resolution) de 1200dpi.Viteza de tipărire este determinată de frecvența cu care duzele aruncă stropii de cerneală si de lățimea benzii scrise de capul de tipărire la o trecere. Uzual frecvența este în jur de 12MHz, iar lațimea este de jumătate de inch, acestea ducând la viteze de tipărire cuprinse între 4 și 8 ppm (pagini pe minut) pentru modul alb-negru si 2-4 ppm pentru text și grafică colorate.

Tehnologia piezo-electrică

Tehnologia cu jet de cerneală folosită de firma Epson folosește un cristal piezo-electric plasat in spatele rezervorului cu cerneală. În momentul în care se dorește producerea unui punct, se aplică un curent elementului piezo, acesta se flexează si astfel forțează aruncarea unui strop de cerneală pe orificiul special conceput.

Există câteva avantaje ale acestei tehnologii. Acest proces asigură un mai mare control asupra formei și dimensiunii picăturii aruncate. Fluctuațiile minuscule ale cristalului formarea de stropi de dimensiuni mai mici si deci o densitate de duye mai mare. Deasemenea, spre deosebire de tehnologia termică, cerneala nu necesită incălzire și răcire la fiecare ciclu, acest lucru economisind timp. Cerneala nu mai este necesar să fie rezistentă la căldură, fapt ce dă o mai mare libertate de modificare a proprietăților chimice ale acesteia.

Modelele mai recente de imprimante ale firmei Epson au capete de tipărire alb-negru cu 128 duze si color (CMY) cu 192 de duze (câte 64 pentru fiecare culoare), ajungând la o rezoluție de bază (native resolution) de 720 x 720 dpi. Deoarece procesul piezo poate produce puncte mici si cu o formă perfectă cu o acuratețe mare, imprimantele firmei Epson pot oferi o rezoluție imbunătățită (enhanced resolution) de 1440 x 720 dpi, aceasta fiind realizată prin trecerea de două ori a capului de tipărire și deci o scădere a vitezei de tipărire. Cernelurile produse de Epson pentru a fi folosite cu tehnologia sa piezo sunt pe bază de solvent si deci se usucă extrem de repede. Această cerneală penetrează hărtia si își menține forma in loc să se întindă pe suprafață și să lipească punctele între ele. Rezultatul este o tipărire de o calitate excepțională, mai ales pe hârtii speciale (coated or glossy paper).

 

Percepția culorilor

Lungimea de undă a luminii vizibile este cuprinsă între 380 nm (violet) și 780nm (roșu) in spectrul electromagnetic, între ultraviolet și infraroșu. Lumina albă conține proporții aproximativ egale din toate radiațiile vizibile și când aceasta luminează un obiect unele radiații cu anumite lungimi de undă sunt absorbite, iar altele sunt reflectate sau transmise. Lumina reflectată este cea care determină culoarea unui obiect, cum este ea percepută de ochiul uman. De exemplu frunzele au acea culoare caracteristică deoarece clorofila absoarbe capetele spectrului dinspre roșu si albastru și reflectă doar partea verde din mijlocul spectrului.

"Temperatura" unei surse de lumină, măsurată in grade Kelvin (K), afectează culoarea percepută a unei obiect. Lumina albă, cum este cea emisă de o lampă fluorescentă sau de un blitz fotografic, are o distribuție spectrală uniformă, corespunzătoare unei temperaturi de aproximativ 6000 K, și nu distorsionează culorile. Becurile cu incandescență insă, emit mai puțină lumină din capătul albastru al spectrului, corespunzând unei temperaturi de aprox. 3000 K, și face ca obiectele luminate să capete o tentă de galben.

Oamenii percep culorile cu ajutorul unui strat de celule sensibile la lumină de pe peretele intern al globului ocular, numit retina. Celulele cheie ale retinei sunt cele cu conuri, care conțin foto-pigmenți ce le fac sensibile la lumina roșie, verde sau albastră (celelalte celule sensibile la lumină al retinei, celulele cu bastonașe, sunt activate numai la lumină slabă). Lumina ce pătrunde in ochi este controlată cantitativ de iris și focalizată de cornee pe retină, unde celulele cu conuri sunt stimulate. Semnale de la milioane de celule cu conuri sunt trimise prin intermediul nervului optic creierului, care le asamblează formând o imagine colorată.

Creearea culorilor

Creearea culorilor cu acuratețe pe hârtie a fost unul din domeniile majore de cercetare ale tiparirii color. Ca și monitoarele, imprimantele, plasează diferite cantități de culori primare una langă alta la foarte mică distanță, care de la depărtare se observă contopite și formează orice nuanță de culoare; acest proces este cunoscut sub numele de "dithering".

Monitoarele și imprimantele realizează acest lucru in maniere puțin diferite deoarece monitoarele sunt surse de lumină, în timp ce hârtia tipărită doar reflectă lumina. Deci, monitoarele amestecă lumina folosind culorile primare aditive (RGB – Red, Green, Blue), în timp ce imprimantele folosesc cerneluri pentru culorile primare substractive (CMY - Cyan, Magenta, Yellow). Lumina albă este absorbită de cernelurile colorate, reflectănd culoarea dorită. În fiecare caz, culorile de bază sunt combinate pentru a forma întregul spectru. Astfel, un pixel colorat este imparțit într-o matrice de puncte, fiecare punct având una dintre culorile de bază sau fiind lăsat alb.

Reproducerea culorii de pe monitor la imprimantă, este deasemenea un domeniu major de cercetare cunoscut ca “colour-matching” (potrivirea culorilor). Culorile variază de la monitor la monitor, iar culorile generate pe hărtie nu se aseamănă intotdeauna cu ceea ce este afișat pe ecran. Culorile de pe hărtie sunt dependente de sistemul de culori folosit de modele particulare de imprimante și nu de culorile afișate pe monitor.

Imprimantele moderne cu jet de cerneală sunt capabile să tipărească color sau în mod alb-negru, dar felul in care ele trec de la un mod la alutl variază in funcție de modelul de imprimantă. Imprimantele ce conțin patru culori (CMYK – Cyan, Magenta, Yellow, blacK) pot comuta între modul color și cel alb-negru în cadrul aceleași pagini; cele ce conțin doar 3 culori (CMY) nu pot face acest lucru.

Multe imprimante mai ieftine au loc doar pentru un cartuș, ele putând fi setate ori cu cartușul alb-negru, ori cu cel color (CMY), dar nu cu amândouă în același timp. Cand utilizatorul folosește negru pe o pagină color, acesta va fi compus din cele trei culori de bază, numit negru compozit (composite black) care este de obicei un verde închis sau un gri. Totuși, negrul compozit produs de actualele imprimante cu jet de cerneală este mult mai bun decât cel de acum câțiva ani, acest fapt fiind datorat imbunătățirii compoziției chimice a cernelii.

Calitatea tipăririi

Cei doi factori determinanți ai calitații imprimării sunt rezoluția, măsurată în dpi (dots per inch), și numărul de nuanțe care pot fi tipărite pe un punct.

În practică, majoritatea imprimantelor fac un compromis, unele optând pentru rezoluție mai mare iar altele pentru mai multe nuanțe per punct, cea mai bună soluție fiind aleasă în funcție de domeniul pentru în care va lucra imprimanta. Profesioniștii in domeniul artei grafice, de exemplu, sunt interesați să maximizeze numărul de nuanțe per punct pentru a produce imagini “fotografice”, în timp ce utilizatorul din domeniul afacerilor are nevoie de o rezoluție rezonabilă pentru a obține atât text cât și imagini de bună calitate.

Cel mai simplu tip de imprimantă color este un dispozitiv binar în care punctele cyan, magenta, yellow și black sunt fie tipărite, fie netipărite, fară alte nivele intermediare. Dacă punctele de cerneala (sau toner) pot fi amestecate pentru a putea forma culori intermediare, atunci o imprimantă binară CMYK poate tipării doar opt culori (turcoaz, mov, galben, roșu, verde, albastru plus alb și negru), ceea ce nu este indeajuns pentru a obține o calitate bună si deci este nevoie de o alta tehnică numit㠓halftoning”.

Algoritmul "halftoning” împarte rezoluția de bază de puncte a imprimantei intr-o grilă de celule “halftone” și apoi activează unele puncte din aceste celule pentru a simula un punct de mărime variabilă. Printr-o combinație precisă de celule conținând proporții dierite de puncte CMYK, tehnica halftoning poate “păcăli” ochiul uman creeând senzația unei palete de milioane de culori.

În cazul tipăririi cu tonuri continue există o paletă nelimitată de culori. În practică, “nelimitat㔠înseamnă 16,7 milioane de culori, ceea ce este mai mult decât ochiul uman poate distinge. Pentru a obține acest lucru imprimanta trebuie să poată suprapune 256 de nuanțe ale unei culori pe un punct, ceea ce necesită un control foarte precis al plasării punctelor. Tipărirea în tonuri continue este realizată in general de imprimantele ce folosesc tehnica sublimării culorii (dye sublimation). Totuși majoritatea tehnologiilor de tipărire pot produce mai multe nuanțe (între 4 și 16) per punct, obținând astfel o paletă bogată de culori pline și halftone-uri. Aceste imprimante sunt denumite "contone printers".

De curând au aprut pe piață imprmante inkjet cu șase culori, acestea fiind creeate în mod special pentru a oferi calitate fotografică. Aceste dispozitive adaugă înca doua culori (turcoaz deschis-light cyan și mov deschis-light magenta) pentru compensa incapacitatea imprimantelor inkjet de a creea puncte deschise la culoare (foarte mici ca dimensiuni). Imprimantele cu șase culori produc nuanțe mai subtile și o gradare mai fină a culorilor decât imprimantele CMYK, dar este probabil ca în viitor să devină inutile, deoarece se așteaptă ca volumul picăturilor de cerneală să scadă de la 8-10 pl (picolitri) astăzi până la 2-4 pl. Picăturile de dimensiuni mai mici vor ajuta la reducerea halftoning-ului deoarece o varietate mai mare de picături fine pot fi combinate pentru a obține culori pline (solid colors).

 

Managementul culorii

Ochiul uman poate distinge în jur de un milion de culori, numărul precis fiind în funcție de observator și de condițiile în care se face observarea.

Culorile pot fi descrise conceptual printr-un model tridimensional HSB –Hue Satuartion Brightness (Nuanță, Saturarție, Luminozitate):

Alte modele de culoare utilizate sunt: RGB (Red, Green, Blue) și CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, blacK). Monitoarele CRT (Cathode Ray Tube) folosesc modelul RGB combinând aditiv roșu, verde și albastru. Cantiatea din fiecare culore se măsoară de la 0 la 255. Dacă toate cele trei culori sunt zero obținem negru, dacă toate sunt 255 obținem alb.

Materialul tipărit se obține prin aplicarea pe hârtia albă a cernelii sau a tonerului. Pigmenții din cerneală absorb lumina în mod selectiv, astfel încât doar o parte a spectrului este reflectată către ochiul observatorului, de aici și termenul de culori substractive. Culorile de bază ale cernelurilor folosite la tipărire sunt turcoaz, mov, galben (cyan, magenta, yellow) și negru folosit pentru a creea nuanțe mai numeroase, mai pure și umbre mai inchise. Folosind cantități diferite din aceste culori de bază se poate obține o largă varietate de culori. Cantitatea de cerneală este exprimată în procente, de exemplu culoarea oranj obținându-se din 0% turcoaz, 50% mov, 100% galben și 0% negru.

CIE (Commission Internationale de l`Eclairage) a fost formată in secolul acesta pentru a creea standarde pentru lumină și iluminare și este responsabilă pentru primul model de spațiu al culorilor. Acesta definea culoarea ca o combinație a trei axe: x, y și z, x reprezentând cantitatea de roșu, y – cantitatea de verde și de luminozitate iar z – cantitatea de albastru din culoare. În anul 1931 acest sistem a fost adoptat ca modelul CIE x*y*z și este baza pentru majoritatea celorlalte modele de spații ale culorilor. Cea mai familiară derivație a acestui model este modelul Yxy, în care planele aproape triunghiulare xy reprezintă culorile cu aceași luminozitate, luminozitatea variind de-a lungul axei Y. Rafinările ulterioare cum ar fi modelele L*a*b și L*u*v apărute în anul 1978, mapează mai precis distanțele dintre culori pe sistemul uman de perecpție a culorilor.

O problemă este ridicată de faptul că diferitele dispozitive din lanțul de producție (scanere, software, monitoare, imprimante desktop, dispozitive PostScript, prese de tipărire) nu pot creea aceeași gamă de culori. Managementul culorilor folosește spațiul de culoare independent de dispozitiv, CIE, pentru a media între gamele de culori ale diferitelor dispozitive. Sistemele de management al culorii se bazează pe profile ale diferitelor dispozitive color, care descriu tehnologia lor de producere a imaginii, gama de culori și metodele operaționale folosite. Aceste profile sunt apoi reglate fin prin calibrarea dispozitivelor să măsoare și să corecteze deviațiile de la performanțele ideale. În final, culorile sunt translatate de la un dispozitiv la celălalt cu ajutorul algoritmilor de mapare care aleg înlocuitorul optim penru culorile din afara gamei disponibile (out-of-gamut) și care nu pot fi folosite.

Până la introducerea de către compania Apple a ColorSync ca parte integrantă a sistemului sau de operare System 7.x în anul 1992, managementul culorilor era lăsat aplicațiilor specifice. Aceste sisteme high-end produceau rezultate impresionante dar necesitau o mare putere de calcul și erau incompatibile unele cu altele. Recunoscând problemele trecerii culorilor de la o platformă la alta, în martie 1994 a fost creeat ICC (International Colour Consortium, inițial numit ColorSync Profile Consortium) pentru a stabili un format de profil comun pentru diverse dispozitive. Printre companiile fondatoare se numărau și: Adobe, Agfa, Apple, Kodak, Microsoft, Silicon Graphics, Sun Microsystems și Taligent.

Scopul ICC era de a realiza portabilitatea culorilor în toate mediile hardware sau software, publicând primul standard – versiunea 3 a ICC Profile Format – în iunie 1994. Profilul ICC conține două părți: informații despre profilul propriu-zis (ce dispozitiv a creeat profilul) și o caracterizare colormetrică care explică felul în care dispoztivul creează culorile. În cursul anului următor, Windows 95 a devenit primul sistem de operare de la Microsoft care includea management al culorilor și suport pentru profile conforme standardelor ICC prin sistemul ICM (Image Colour Management).

Cerneala

Două feluri diferite de cerneală sunt folosite in general intr-o imprimantă inkjet: primul este un tip de cerneală penetrantă care se usucă incet (aprox. 10 secunde) în timp ce cel de-al doilea tip se usucă foarte repede (de 100 de ori mai repede decât primul tip). Prima varietate de cereneală este folosită de obicei la imprimantele alb-negru, în timp ce ceea de-a doua se pretează pentru imprimantele color unde este nevoie de o uscare rapidă a cernelii pentru a evita intrepătrunderea culorilor.

Cerneala folosită de tehnologia inkjet este pe bază de apă și acest fapt ridică alte probleme. Unele imprimante inkjet mai vechi tipăreau imagini care erau predispuse aparițiilor petelor și amestecului culorilor, dar pe parcursul ultimilor ani au apărut imbunătățiri enorme în compoziția cernelii. Cerneala pe bază de ulei nu este o soluție acceptabilă deoarece impune costuri de operare a imprimantei mult mai ridicate. Fabricanții de imprimante fac în continuare progrese pentru creearea unei cerneli rezistente la apă, dar rezultatele sunt încă slabe în comparație cu imprimantele laser.

Unul dintre scopurile majore ale producătorilor de imprimante inkjet este de a dezvolta capacitatea de tipărire pe aproape orice fel de suport. Secretul acestui deziderat este compoziția cernelii, și producătorii au grijă să-și protejeze foarte bine formulele proprii. Companii ca Hewlett-Packard, Cannon și Epson investesc sume mari de bani în cercetare pentru a face continuu progrese în domeniul pigmenților, rezistenței la lumină, rezistenței la apă și a posibilității tipăririi pe o gamă largă suporturi.

Imprimantele inkjet actuale folosesc coloranți cu molecule mici (<50nm) pentru cernelurile turcoaz, mov și galben. Acestea au o strălucire puternică și o largă gamă de culori dar nu sunt îndeajuns de rezistente la apă și lumină. Pigmenții cu molecule mai mari (50 – 100 nm) sunt rezistenți la apă și la lumină dar nu pot creea o gamă de culori la fel de largă ca cea din prima categorie și în plus nu sunt transparenți. Din aceste cauze, acesti pigmenți nu pot fi folosiți decât pentru cerneala neagră. Dezvoltările viitoare se vor concentra asupra creeării unor cerneluri CMY bazate pe pigmenți cu molecule mai mici.

Hârtia

Majoritatea imprimantelor inkjet din generația curentă necesită o hârtie lucioasă (coated sau glossy) de înaltă calitate pentru a realiza imagini foto-realiste. Unul dintre scopurile fabricanților de imprimante inkjet este de a face tipărirea color independentă de suprafața pe care se realizează, gradul de atingere al acestui țel este arătat de calitatea imaginilor tipărite pe hărtie normală de copiator. Unii producători de imprimante, ca Epson, au propria lor hărtie care este optimizată pentru a fi folosită cu tehnologia piezo-electrică, dar care este foarte scumpă comparativ cu hârtia produsă de companii independente (care se bazează pe proprietăți universale și nu pe anumite particularități ale unor modele de imprimante).

După o cercetare intensivă în domeniu, au fost produse tipuri de hârtii universale care sunt optimizate pentru tipărirea cu jet de cerneală. Hârtia Plus Color Jet, produsă de Wiggins Teape, este o hărtie acoperită cu un strat special (coated paper) creeată în mod specific pentru imprimantele inkjet color, în timp ce hârtia Conqueror CX22 este destinată tipăririi alb-negru și este optimizată atât pentru imprimantele cu jet de cerneală cât și pentru cele cu laser.

Tehnica de pre-condiționare a hârtiei caută să imbunătățească calitatea imaginilor tratând hîrtia normală cu un agent care fixează pigmentul de hârtie, reducând astfel efectul de întindere al cernelii.

Utilizare și costuri

Nu există nici o îndoială că imprimantele cu jet de cerneală au ajuns să fie un succes spre sfârsitul anilor 90. Prima lor fază de dezvoltare a fost imprimanta inkjet monocromă de la sfârșitul anilor 80 – o alternativă de cost redus la imrimantele laser. Următoarea etapă a fost apariția culorii și dezvoltarea pâna la tipărirea de calitate fotografic㠖 fapt ce a dat imprimantelor inkjet o versatilitate neatinsă de nici o altă tehnologie de tipărire. Totuși când vine vorba despre manevrabilitate și costuri de funcționare tehnologia inkjet se află în urma celei laser la o distanță considerabilă și deci o a treia fază a dezvoltării tehnologiei inkjet se va concentra pe aceste aspecte.

Imprimanta HP2000C inkjet lansată de compania Hewlett-Packard spre sfârșitul anului 1998 semnalează un progres încurajator în această direcție. Majoritatea imprmantelor inkjet combină rezervorul de cerneală și capul de tipărire în aceeași carcasă. Când se termină cerneala trebuie schimbate ambele componente chiar dacă durata de viață a capului de tipărire este mult mai mare decât cea a rezervorului de cerneală. Imprmanta HP2000C diferă radical de modelele tradiționale, folosind un sistem modular în care cartușele cu cerneală și capetele de tipărire sunt componente separate. Imprimanta folosește patru cartușe presurizate care conțin fiecare 8 cm3 de cerneală și rămân statice sub un capac în partea din față a imprimantei. Acestea sunt conectate prin tuburi subțiri care sunt parte integrantă a cablului-panglică standard ce ajunge la capul de tipărire. Cipuri interne monitorizează stocul de cerneală, semnalând când un anumit cartuș trebuie umplut. Fiecare cartuș cu cerneală ține evidența cantitații de cerneală consumată și rămasă chiar dacă este mutat de la o imprimantă la alta. Capetele de tipărire se auto-monitorizează, activând un semnal în momentul când trebuie schimbate. Întregul sistem poate examina cererile unui anumit job de tipărire și va începe lucrul doar dacă determină că există destulă cerneală pentru a-l termina.

Cerneala irosită este deasemenea o problemă care face ca costurile de utilizare să crească. La modelele de imprimante care combină culorile dintr-un cartuș cu trei rezervoare, golirea unuia dintre recipienți implică schimbarea întregului cartuș indiferent de cantitatea de cerneală rămasă în celelalte două rezervoare. Soluția la această problemă, folosită la unele modele de imprimante este de a avea cartușe independente pentru fiecare culoare. O altă caracteristică inovativă a imprimantei HP2000C este incorporarea unei a doua tăvițe pentru hârtie, ceea ce inseamnă că pot fi ținute în imprimantă doua tipuri coli de hârtie.

Capacitățile de tipărire au crescut și ele; astfel la sfârșitul anului 1998 standardul pentru o imprimantă laser personală era de aproximativ 3000 de pagini cu un cartuș/tambur de toner. Tipic, cea mai bună imprmantă inkjet poate tipării între 500 și 900 de pagini cu un singur cartuș negru, iar în mod color cam 200-500 de pagini. Este de așteptat ca vitezele de tipărire să atingă valori de 10 ppm până în anul 2000, iar odată cu creșterea vitezei va veni și o sporire a capacității. Probabil că producătorii vor introduce imprimante pentru grupuri de lucru care vor avea un rezervor secundar de cerneală mult mai mare care va fi legat de rezervorul principal mic aflat lângă capul de tipărire. Aceste imprimante vor umple automat rezervorul prncipal din cel secundar pe măsură ce acest lucru va fi necesar.