Componentele unui scanner

Pentru a putea vedea ce elemente componente intra in alcatuirea unui scanner, se va alege pentru exemplificare scanner-ul de tip flatbed. Partile componente ale unui scanner flatbed tipic:

  • Dispozitivul CCD (Charge-Coupled Device)
  • Oglinzile
  • Capul de scanare
  • Suportul de sticla
  • Lampa
  • Lentilele
  • Capacul
  • Filtrele
  • Motorul
  • Bara de stabilizare
  • Cureaua
  • Sursa de curent
  • Porturile interfetei
  • Circuitul de control

Figura nr. I. 2.1 - Gruparea CCD

Componenta care reprezinta inima scanner-ului este acel grup care se numeste dispozitiv CCD. CCD este cea mai comuna tehnologie pentru capturarea imaginilor folosind scanner-ele. Modul de lucru al acesteia a fost discutat mai sus.

Scanner-e handheld

Odata foarte populare atat pentru profesionisti cat si pentru amatori, scanner-ele handheld au devenit foarte putin raspandite, in primul rand din cauza performantelor scazute, iar apoi datorita faptului ca scanner-ele flatbed si sheetfeed s-au ieftinit. Pentru a utiliza un scanner handheld se trece pur si simplu cu aparatul peste imaginea de scanat.

Desigur, dezavantajele sunt evidente. In primul rand, scanner-ul trebuie trecut peste imagine intr-un mod fluid si sigur. In al doilea rand, daca imaginea este mai mare decat scanner-ul, aceasta trebuie lipita folosind softul si bineinteles aceasta poate avea rezultate diferite.

Figura nr. I.2.2 - Scanner handheld

Scanner-e flatbed

Scanner-ele flatbed sunt cele mai cunoscute si mai bine vandute tipuri de scanner-e si acesta din motive evidente. Sunt adaptabile, usor de folosit si accesibile pe scara larga. Popularitatea lor pentru publicatii web a deschis o piata vasta, impingand preturile pentru unitatile de scanare chiar sub 50-60 $. Pe de alta parte, unitatile profesionale pentru piata graficii in culori rivalizeaza in calitate cu scanner-ele de tip drum.

Toate utilizeaza aceeasi tehnologie de baza, in care un senzor de lumina (in general un CCD) si o sursa de lumina, amandoua montate pe un brat miscator, trec peste un document care sta fix pe un suport de sticla. Asa numitele "automatic document handlers" (ADH) sunt disponibile pe unele modele si pot creste cantitatea de document scanat si micsora oboseala operatorului pentru seturi de documente uniforme care sunt intr-o conditie acceptabila.

O varianta specializata a scanner-ului flatbed este asa-zisul "overhead book scanner", in care sursa de iluminare a scanner-ului, senzorul si elementele optice sunt miscate pe un brat suspendat sub care poate fi asezata o carte pentru a fi scanata.


Figura nr. I.2.3 - Flatbed scanner

 


Figura nr. I.2.4 - Overhead scanner

Scanner-e sheetfeed

Scanner-ele sheetfeed utilizeaza aceeasi tehnologie de baza ca si cele flatbed, insa maresc cantitatea, de obicei aceasta facandu-se cu pretul unei degradari a calitatii. Proiectat in general pentru medii de afaceri unde se foloseste mult material de scanat, acestea scaneaza de obicei in alb-negru si nuante de gri si la rezolutii scazute.

Documentele trebuie sa fie de o marime putin variabila si destul de rezistente pentru a rezaista la manevrarea destul de rigida, desi, pe de alta parte, mecanismul de transport al unor modele mai noi mai reduce din acest stres. Utilizand transportul pe role, curea, drum, sau cu vid, senzorul si sursa de lumina raman stationare in timpul in care documentul este deplasat.

O clasa importanta a scanner-elor sheetfeed o reprezinta modelele proiectate special pentru documente de dimensiuni mai mari, cum ar fi hartiile sau desenele arhitecturale.


Figura nr. I.2.5 - Sheetfeed scanner

Scanner-e photo

Acest stil de scanner-e este derivat din familia celor sheetfeed. Ele trag fotografia si o elimina dupa ce aceasta a fost scanata. Cele mai multe sunt de rezolutie scazuta si sunt limitate la scanarea de fotografii sau a unor obicte de dimensiunile acestora.

Deoarece sunt limitate prin ceea ce pot scana, aplicatiile practice ale acestora sunt reduse. Dar sunt foarte potrivite, de exemplu, pentru cei ce vor sa scaneze repede o poza si sa o publice pe o pagina web.

Scanner-e drum

Scanner-ele de tip drum scaneaza la cele mai inalte rezolutii, au cea mai buna calitate de scanare dintre toate tipurile de scanner-e, insa, desigur, toate aceste vin cu un pret ridicat. Pe langa costul mare, scanner-ele drum sunt lente si nu prea adecvate pentru documente rigide, cerand, de asemenea, un nivel ridicat de pregatire al operatorului.

Ele sunt cel mai des utilizate de profesionisti si in scanarea de materiale pentru presa scrisa sau alte produse media.


Figura nr. I.2.6 - Drum scanner

Scanner-e microfilm

Scanner-ele microfilm sunt dispozitive specializate pentru digitizarea rolelor de film si microfilme. Obtinerea unei imagini de calitate buna si consistenta cu un scanner de microfilme poate fi dificila deoarece operarea scanner-ului este complexa, calitatea filmului si chiar tipul acestuia pot varia, dar si din cauza ca aceste scanner-e ofera o capacitate minima de imbunatatire.

Doar cateva companii produc scanner-e microfilm, iar lipsa unei competitii contribuie la un cost ridicat al acestora.


Figura nr. I.2.7 - Microfilm scanner

Scanner-e slide

Scanner-ele slide sunt folosite pentru a digitiza slide-uri dar si ca un obiect de facut fotografii intermediare pentru obiecte tridimensionale si documente care nu sunt prea potrivite pentru o scanare directa. Din utilizarea unui mediu transparent rezulta o imagine cu o dinamica foarte buna, dar, depinzand de dimensiunea originalului, rezolutia poate fi insuficienta pentru anumite cerinte. Procesul de scanare poate fi de asemenea destul de lent.


Figura nr. I.2.8 - Slide scanner

 


Figura nr. I.2.9 - Slide scanner

Camere digitale

Camerele digitale combina un scanner cu o camera optica pentru a forma un instrument versatil care produce imagini de o calitate net superioara. Desi mult mai lente si mai dificil de utilizat decat scanner-ele flatbed, camerele digitale sunt adaptabile la o gama larga de documente si obiecte.

Cele mai fragile materiale pot fi "capturate" in siguranta, desi nevoia folosirii iluminatului extern se poate manifesta printr-o posibilitate de degradare a calitatii din cauza luminii exterioare (naturale sau artificiale).


Figura nr. I.2.10 - Camera digitala

Tehnologia camerelor digitale continua sa se imbunatateasca, ajutata, desigur, si de cresterea pietei de consumatori.

TOP ^