Consideratii generale

Daca se va scana un desen A0 (36"x44") sub un format necomprimat (de exemplu, TIFF necomprimat) la 400 dpi, marimea fisierului va fi de 36 x 44 x (400 x 400) = 253 Mbiti = 31,5 MB. Se va folosi 1 bit (0 sau 1) pentru fiecare pixel de informatie.
Din fericire, exista metode de comprimare care reduc mult marimea fisierului scanat. Cea mai folosita este tehnica GROUP 4. Acesta este un algoritm de comprimare folosit mai ales la faxuri pentru a reduce marimea datelor transferate pe linia telefonica. Scanner-ele avansate folosesc aceasta metoda de comprimare - si altele - in timp real, adica in timpul scanarii fisierul este deja comprimat si transferat pe calculator, sporind astfel viteza si economisind spatiul de stocare. Algoritmul GROUP 4 poate comprima intre de 15-50 de ori, depinzand de complexitatea imaginii.

Majoritatea desenelor ingineresti sunt undeva pe la 0,2-0,5 MB, o reducere semnificativa fata de un format necomprimat care ar putea ajunge la 31,5 MB. Sunt numeroase formate de fisiere - TIFF, RLC, CALS, PCX etc. -, iar cele mai inteligente softuri de scanare pot scana direct in peste 50 de formate, folosind diferite forme de comprimare.
Microsoft Office Document Imaging stocheaza imaginile in Tagged Image File Format (TIFF). Rezultatul obtinut este mai mare decat imaginea care este salvata in formatul Joint Photographic Experts Group (JPEG).

Formate de fisiere grafice - folosirea unui format potrivit

O problema importanta de discutat este aceea a obtinerii unor fisiere mai mici. In cele ce urmeaza se va incerca sa se explicam ca micile fisiere JPG nu sunt chiar cea mai buna alegere in orice situatie.

Oricum, pentru a trimite fotografii prin e-mail si pentru utilizarea pe paginile web, formatul JPG este de departe cel mai mic si deci este cel mai indicat. Pentru line art, fisierele de tip GIF sunt cele mai potrivite, atat in privinta dimensiunii cat si a calitatii.
Este, de asemenea, de luat in considerare faptul ca scanand la valori intre 100 si 150 dpi se vor obtine imagini mai mici ca dimensiune decat la o scanare la 300 dpi. Scanarea la rezolutii mai reduse este de cele mai multe ori cea mai buna metoda de a scadea dimensiunea fisierelor.

Pe scurt, cele mai folosite trei formate grafice in ziua de azi sunt TIFF, JPG si GIF. Se va lua in considerare si mai noul format PNG.

Tabelul nr. I.12.1 - Prezentarea celor mai uzuale formate grafice
 
Imagini fotografice

Grafice, logo-uri, line art

Proprietati
Tonuri continue, 24 de biti color sau 8 biti tonuri de gri, fara text, cateva linii si contururi
Culori solide, pana la 256 culori, cu text, linii si contururi vizibile (pronuntate)
Cea mai buna calitate
TIF sau PNG
PNG, GIF sau TIF
Cea mai mica dimensiune
JPG, 75%-80% factor de calitate este bine
PNG, GIF sau TIF cu LZW.
Graficele/logo-urile permit de obicei 2-16 culori pentru fisierele mai mici
Compatibilitate maxima (PC, Mac, Unix)
TIFF fara LZW
TIF fara LZW
Alegere nepotrivita
GIF cu 256 de culori are limitare de culoare si este mai mare decat JPG-ul la 24 biti
compresia JPG adauga obiecte, modifica textul, liniile si contururile

Acestea nu sunt singurele optiuni, insa sunt destul de potrivite pentru o vedere de ansamblu.

Portable Network Graphics (PNG)

PNG (*.PNG). Cu PNG s-a intentionat sa se inlocuiasca GIF datorita problemelor LZW si datorita limitarii la doar 256 de culori. Fiind facut mai tarziu si avand avantajele de a cunoaste ce s-a facut mai inainte, PNG suporta 24 si 48 biti color, un set de specificatii tehnice si optiuni, printre care compresie fara pierderi vizibile (lossless compresion) etc. Compresia de baza in formatul PNG este cunoscuta ca ZIP si este asemanatoare cu PKZIP, insa PNG mai incorporeaza filtre de preprocesare care imbunatatesc eficienta compresiei, in special pentru fotografii.


Figura nr. I.12.1 - Exemplu de imagine in format PNG (733 KB, 800x600x24, 72 dpi)

Deci PNG este de mare interes datorita compresiei superioare si a calitatii, dar si a faptului ca este mai mic decat TIFF LZW. Este cu 30% mai mic decat TIFF LZW pentru fisierele pe 24 biti si intre 10% si 30% fata de GIF pe 8 biti.
Cele mai multe aplicatii grafice, cum ar fi PhotoImpact, Photoshop, Paint Shop Pro, suporta PNG.

Tagged Image File Format (TIFF)

TIFF (*.TIF). Este de obicei utilizat pentru diferite programe care folosesc folosesc imaging-ul, incluzandu-le pe acelea care sunt folosite de scanner-e si faxuri. Office Document Imaging utilizeaza formatul TIFF exclusiv, utilizand capacitatea formatului de a recunoaste caracterele folosind Optical Character Recognition (OCR). Cand sunt scanate noi documente, ele sunt salvate in formatul TIFF (cu extensia *.tif), si orice text OCR este stocat in fisierul TIFF alaturi de imagine.
Fisierele TIFF obtinute cu Office Document Imaging pot fi deschise si editate de o varietate de alte programe. Cand se intampla acest lucru, orice text OCR continut de fisierul respectiv se pierde. OCR-ul trebuie refacut daca se va dori accesarea textului folosind Office Document Imaging.


Figura nr.I.12.2 -
Exemplu de imagine in format TIFF (1,37 MB, 800x600x24, 96 dpi)

TIFF a fost dezvoltat de catre Aldus, inainte ca Adobe sa il cumpere si este formatul cu cel mai larg suport pe toate platformele existente. TIFF face fisiere mari si utilizeaza lossless compression, ceea ce inseamna ca nu sunt pierderi, adica se poate scrie inapoi in ceea ce se obtinuse fara a avea pierderi de date sau calitate. Desigur, exista mai multe variatii ale acestui format, de exemplu TIFF F este un format utilizat in transmiterea de faxuri. Compresia LZW (Lempel-Ziv-Welch) pentru TIFF este o optiune pusa la dispozitie de mai multe programe. LZW este o compresie fara pierderi (lossless) si nu cauzeaza nici un fel de problema.

Joint Photographic Experts Group (JPEG)

JPEG (*.JPG ). Este cel mai bun format pentru fotografiile scanate si publicate pe o pagina de web sau pentru a trimite imagini prin e-mail deoarece este un format foarte mic ca dimensiune, oferind compresii de 1/10 sau1/20 din dimensiunea originala. Desigur, aceasta compresie fantastica vine cu un anumit pret. JPG utilizeaza lossy compression (compresia cu pierderi), ceea ce inseamna ca o parte din calitate este pierduta cand fisierul este scris si nu poate fi refacuta la o reeditare. Mai mult chiar, de fiecare data cand un JPG este decomprimat si apoi recomprimat, se pierde putin din calitate.

Deci, din cauza problemelor de calitate JPG nu este un format potrivit pentru stocarea unor date importante. JPG este foarte complex din punct de vedere matematic, foarte similar ca proces cu digitizarea de sunet si necesita un CPU suficient de bun pentru a decomprima imaginea.
Atunci cand se scrie un fisier JPG, se poate observa ca optiunea File - Save As are un Option Button. Sub acel buton exista, de asemenea, o optiune pentru compresie. Multe programe (PhotoImpact, Photoshop) numesc  aceasta optiune calitate si functioneaza in sens invers compresiei. Nu este necesar sa se foloseasca o calitate JPG mai mare de 90% deoarece diferentele nu sunt vizibile.


Figura nr. I.12.3 - Exemplu de imagine in formatul JPG (70 KB, 800x600x24, 72 dpi)

Valorile bune ale compresiei pentru JPG sunt urmatoarele: 75-80% Quality sau 20-25% Compression. Prea putina calitate sau prea multa compresie vor afecta in mod vizibil calitatea imagini.
Daca este necesar sa se editeze si sa se salveze un JPG in mod repetat, este recomandat sa se utilizeze aceleasi valori pentru calitate si compresie. Utilizarea de valori diferite va agrava pierderile de calitate datorita compresiei cu pierderi.

Graphic Interchange Format (GIF)

GIF (*.GIF). Este un format mai vechi dezvoltat de CompuServe si este foarte bun si in ziua de azi deoarece este relativ mic ca dimensiune. GIF este limitat la 256 culori, ceea ce il facea foarte bun pentru placile video pe 8 biti, insa nu este de loc potrivit pentru prelucrari fotografice.

GIF este totusi cel mai mic format de fisier pentru date ca graphic art, screen captures sau line art in 16 sau 256 de culori, si este poate cel mai potrivit format pentru astfel de imagini. Imagini simple cum ar fi un logo trebuie reduse la 16 culori si salvate sub forma de imagine GIF pentru a avea cea mai mica dimensiune pe web.


Figura nr. I.12.4 - Exemplu de imagine in format GIF (291 KB, 800x600x8, 72 dpi)

Anumite programe pot incorpora un numar oarecare de culori, astfel incat daca la 16 culori un logo nu arata bine, la 43 de culori va arata mult mai bine.

GIF utilizeaza lossless compression, la fel ca TIFF. JPG este mult mai bun pentru imagini fotografice, insa GIF va fi mai mic pentru lucrari grafice (graphic artwork).

GIF mai ofera in mod optional si background-uri transparente. In acelasi timp, formatul GIF nu va fi disponibil pentru a salva o imagine pana ce aceasta nu va fi redusa la cel putin 256 culori.

GIF-urile incorporate in fisierele HTML trebuie sa utilizeze aceeasi paleta de culori deoarece intr-un GIF pot exista oricare 256 de culori din cele 16,8 milioane. Sunt mai multe cai de a alege o paleta specifica, iar Netscape si alte browser-e folosesc un singur tip de paleta pentru a rezolva aceasta problema. Paleta Netscape se numeste "6-6-6".
Oricum, paleta de 216 (6x6x6) culori a Netscape-ului nu va fi folositoare decat vechilor placi pe 8 biti, imaginile fiind foarte limitate pe placile cu 16 si 24 biti.

Alte tipuri de formate de fisier

BMP (Windows Bitmap). BMP este lossless compresion, la fel ca TIFF, GIF si PNG. BMP poate folosi 24 biti, insa nu poate fi comprimat. BMP utilizeaza RLE (Run Length Encoding) pentru a comprima datele pe 8 biti, ceea ce este foarte eficient in grafica, insa mult mai putin eficient in tonurile continue utilizate in fotografii.

PCX (Windows PaintBrush). PCX este lossless compresion, la fel ca TIFF si PNG.
Nu este gresit sa se utilizeze BMP sau PCX, dar acestea nu sunt formate universale (exceptand Windows-ul) si au o compresie destul de scazuta. Aceste formate nu pot fi citite pe o platforma Macintosh.

PICT (Macintosh Quickdraw). PICT este utilizat in aranjare de pagini si in programe de grafica si este lossless, ca TIFF si PNG. PICT nu este interschimbabil cu o platforma care ruleaza Windows.

Concluzii

In imaginile prezentate mai sus, diferentele sunt aproape insesizabile fara o marire de proportii a imaginiilor. Desigur, prin prelucrarea fisierului de tip JPEG si prin salvarea repetata sub acest format, calitatea se va degrada simtitor datorita compresiei cu pierderi.

TOP ^