Tehnologia DVD

 Caracteristicile tehnologiei DVD

 Avantajele tehnologiei DVD

 Dezavantajele tehnologiei DVD

       Nu cu mult timp in urma si-a facut aparitia pe piata o noua tehnologie si anume DVD-ul (Digital Versatile Disc). La prima vedere, diferenta intre DVD si CD este nula. Ambele au aceeasi dimensiune (120 mm diametru, 1,2 mm grosime) si aceeasi forma. Diferenta intre cele doua consta insa in modul de scrie a datelor, capacitatea unui DVD fiind de 4,7 GB pana la 17 GB comparativ cu capacitatea unui CD obisnuit care este de 700 MB.

       Initial produs pentru a stoca filme, acest suport poate fi folosit pentru orice fel de date, inclusiv productii multimedia interactive. Se preconizeaza ca va inlocui actualele CD-ROM-uri. Avand aceasta capacitate de stocare este un mediu versatil, el putand stoca cu usurinta video (filme intregi), audio, imagini, texte, grafice, imagini de sinteza intr-un cuvant un mediu ideal pentru era multimedia.

       Exista doua tipuri de DVD:

       Caracteristicile tehnologiei DVD

       Din punct de vedere al standardelor, momentan s-a omologat versiunea DVD-ROM, dar pe langa ea mai exista 5 alternative:

 DVD-R - inscriptionat o singura data

 DVD-RW - pentru reinscriptibile, foloseste tehnologia cu schimbare de faza

 DVD+RW

 ASMO

 MMVF

      Aparitia laserului albastru a adus o schimbare prin unificarea standardelor pentru medii inscriptibile. Procedeul de inscriptionare: land&groove recording. Acesta presupune o densitate dubla a informatiei deoarece nu se inscriptioneaza doar pistele, ci si domeniile dintre ele. Daca laserul pierde pista la citire, corectia este imediata si utilizatorul nu o observa; la scriere, daca laserul pierde pista, mediul e distrus, de unde rezulta ca se traseaza pistele dinainte, iar pozitionarea foarte exacta se realizeaza prin peretii pistelor. Dubla densitate se realizeaza la scriere atat in interiorul pistelor, cat si pe zonele inalte. La CD-R se scrie numai pe zona groove. Mediile sunt incapsulate, neputand fi citite cu orice player (pentru pastrarea preciziei), de aceea se confectioneaza master-e din sticla (in serie mica – cost mare).

      Avantajele tehnologiei DVD

       Dezavantajele tehnologiei DVD

       Comparatie intre CD-ROM si DVD

 La fel ca la CD-uri, principiul de functionare al DVD-urilor este relativ simplu: un fascicol laser este reflectat cu o intensitate diferita de micile pit-uri si land-uri de pe suprafata discului; in functie de aceasta intensitate, semnalul este interpretat ca 0 si 1, binar.

 Diferenta consta in faptul ca DVD-ul este mult mai „fin” realizat, el fiind compus din doua substraturi, cu o grosime de 0,6 mm, doar jumatate din grosimea stratului unui CD, iar dimensiunea pit-urilor si land-urilor, ca si distanta dintre ele, este mult mai mica. Substratul de 0,6 mm al unui DVD poate contine doua straturi reflexive – adica doua randuri de pit-uri si land-uri, iar aplicarea unei raze laser cu o lungime de unda diferita face posibila citirea celor doua in mod independent, fara a amesteca informatiile stocate.

 Pentru ca dimensiunea substratului este atat de mica, este posibil ca discul sa fie compus din doua substraturi suprapuse, facand posibila citirea acestuia pe ambele parti, ca si in cazul discului de vinil, avand insa acelasi inconvenient si anume faptul ca schimbarea de pe o fata pe alta trebuie facuta manual.

       In figura urmatoare sunt prezentate diferentele dintre structura unui CD si cea a unui DVD.

Diferente intre structura unui CD si cea a unui DVD

       Citirea informatiei de pe un substrat sau de pe celalalt se face prin focalizarea fascicolului laserului. Cand raza laser nu este focalizata, aceasta cuprinde o arie atat de larga incat aparatul nu o percepe. Raza citeste doar stratul asupra caruia este exact focalizata. Pista spiralata a DVD-ului este stantata mult mai strans pentru a-i conferi o capacitate mai mare, santurile fiind situate la o distanta de 0,74 micrometri. Laserul care citeste discul are o lungime de unda de 635 pana la 650 nanometri.

       Discul se invarte cu o viteza liniara constanta de 3,49 m/secunda, o viteza mai mica decat cea a CD-urilor. Ca rezultat, viteza de rotatie variaza de la 600 rpm in marginea exterioara la 120 rpm in interiorul discului. Un bit ocupa 0,4 micrometri, deci rata de transfer a datelor este de 11,08 pe secunda. In termenii vitezei pentru CD, viteza de baza a DVD-ului este de la 7x la 8x.

       Standardele DVD cele mai utilizate in aplicatii multimedia, avand la baza o rata de transfer de 4,7 Mb/sec atat pentru imagine cat si pentru sunet, sunt:

STANDARD

FETE

STRATURI

CAPACITATE

TIMP DE RULARE (min)

DVD-5

1

1

4,7GB

133

DVD-9

1

2

8,5GB

240

DVD-10

2

1

9,4GB

266

DVD-18

2

2

17,0GB

480